ΚΟΣΜΟΣ

Μία δικηγόρος - σταρ στο πλευρό των γυναικών: Η Αμάλ Αλαμουντίν υπερασπίζεται τις Γιαζίντι

Μία δικηγόρος - σταρ στο πλευρό των γυναικών: Η Αμάλ Αλαμουντίν υπερασπίζεται τις Γιαζίντι
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Γυναίκες που βίωσαν την αγριότητα, βιάστηκαν, έγιναν θύματα σεξουαλικής δουλείας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους ακραίους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν στο πλευρό τους μία γυναίκα που θα δώσει μάχη για την αναγνώριση του εγκλήματος που διαπράχθηκε εις βάρος τους: Την Αμάλ Αλαμουντίν.

Αν και πολλοί τη γνωρίζουν με μία από τις ιδιότητές της, ως σύζυγο του Τζορτζ Κλούνι, η Αμάλ Αλαμουντίν είναι μία δικηγόρος που εξειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτή τη φορά, στρέφει το ενδιαφέρον της στις γυναίκες της κουρδικής μειονότητας των Γιαζίντι, επιδιώκοντας να φέρει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το Ισλαμικό Κράτος.

«Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες άμαχοι Γιαζίντι σκοτώθηκαν και χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι υποδουλώθηκαν. Γνωρίζουμε, ακόμα, πως οι βιασμοί διαπράττονταν συστηματικά και αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Κι όμως κανείς προς το παρόν δεν έχει συλληφθεί για να λογοδοτήσει», δήλωσε μέσω ανακοίνωσης η Αμάλ Αλαμουντίν, δικηγόρος στο Doughty Street Chambers του Λονδίνου και σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Από το 2014, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν, βίασαν και υποδούλωσαν χιλιάδες Γιαζίντι, κατηγορώντας τους ότι είναι πιστοί του διαβόλου, ενώ εξανάγκασαν περισσότερα από 400.000 μέλη αυτής της θρησκευτικής μειονότητας σε βίαιη φυγή από τις περιοχές τους, στο βόρειο Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ