ΚΟΣΜΟΣ

To Wikileaks θα δημοσιεύσει περισσότερα emails της Κλίντον

To Wikileaks θα δημοσιεύσει περισσότερα emails της Κλίντον
REUTERS/Gary Cameron

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks, ανακοίνωσε πως ο ιστότοπος ετοιμάζεται να δημοσιεύσει περισσότερα email της Χίλαρι Κλίντον που έστειλε και έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Κλίντον, η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, ελέγχεται από το FBI ώστε να αποσαφηνιστεί αν παρέβη τον ομοσπονδιακό νόμο χρησιμοποιώντας το προσωπικό της λογαριασμό για την αποστολή εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η νέα δημοσιοποίηση από το WikiLeaks αναμένεται αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το αν είναι ικανή για την ηγεσία του Λευκού Οίκου και τον Ντόναλντ Τραμπ να δράττει εκ νέου την ευκαιρία για να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία της.

Το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα, τον περασμένο Μάρτιο, 30.322 emails και επισυναπτόμενα αρχεία που έστειλε και έλαβε η Κλίντον από τον προσωπικό της λογαριασμό ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ασάνζ, ο οποίος παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούλιο του 2012, έχει επιτεθεί επανειλημμένα στην Κλίντον και την έχει χαρακτηρίσει «φιλελεύθερο γεράκι του πολέμου» ισχυριζόμενος ότι από τα emails της προκύπτει ότι πρωτοστάτησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, παρά την απροθυμία του Πενταγώνου.

Επιπλέον, ο Ασάνζ επιτέθηκε στην εταιρεία Google, την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι βοήθησε την Κλίντον στην καμπάνια της για την προεδρία.

Οι επιθέσεις του Ασάνζ μπορούν κάλλιστα να απορριφθούν ως εμπαθείς. Ωστόσο, η υπόθεση των emails δεν είναι τόσο απλή.

Μια εσωτερική αναφορά, τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι η Κλίντον παρέβη αρκετούς κυβερνητικούς κανονισμούς κάνοντας χρήση του προσωπικού της λογαριασμού.

Επιπλέον, μια αναφορά 78 σελίδων, από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών, δείχνει παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, με την Κλίντον να κάνει χρήση του κινητού της τηλεφώνου για κρατικές υποθέσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ