ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμο να καταλάβει τη Ρώμη το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

Έτοιμο να καταλάβει τη Ρώμη το Κίνημα των Πέντε Αστέρων
Reuters

 Το κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι έτοιμο να κερδίσει το δήμο της Ρώμης στις εκλογές της Κυριακής και απέναντι σε όλες τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον του, να μεταλλαχθεί σε έναν ισχυρό πολιτικό σχηματισμό με στοιχεία ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Η αποχώρηση του Μπέπε Γκρίλο, του κωμικού που ταυτίστηκε με το κίνημα ενδέχεται να αποτελέσει μία νέα αρχή για το κίνημα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δυναμική του τοποθετώντας το δεύτερο μετά το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, ενώ η υποψήφιά του για τη Ρώμη, η 37χρονη δικηγόρος Virginia Raggi, είναι το φαβορί στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Το κλίμα, όμως, δεν ήταν τόσο θετικό λίγο καιρό πριν, όταν ο 67χρονο Γκρίλο ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή, μέσα από το μπλογκ του. Το Νοέμβριο του 2014 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία και ο όρος «Γκριλίνι» με τον οποίο αποκαλούσαν τα μέλη των Πέντε Αστέρων έχανε πια το νόημά του.

grillo


(Πηγή: EPA)

«Είμαι κουρασμένος» έγραψε ο ηθοποιός στο μπλογκ του και τις προθέσεις του επιβεβαίωσε η Γερουσιαστής του κόμματος, Barbara Lezzi, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. «Ο Μπέπε μας μίλησε αρκετές φορές στη Γερουσία και μας ενημέρωσε για τις προθέσεις του. Από την αρχή ήθελε το κόμμα να μπορεί να σταθεί μόνο του στα πόδια του», είχε πει η Lezzi. Τα Πέντε Αστέρια είχαν στην κορυφή του τον δημοφιλή ηθοποιό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους, το 2009. Άλλωστε, αυτή ήταν και η επιλογή του πνευματικού πατέρα του κινήματος, του Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, ο οποίος όχι μόνο έφτιαξε έναν σύγχρονο πολιτικό σχηματισμό, προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή αλλά φρόντισε να έχει και ένα λαοπρόβλητο ηγέτη, ο οποίος θα χάριζε στο κόμμα την απαιτούμενη δημοφιλία.

Ο Γκρίλο είχε δημιουργήσει, όμως, ένα διευθυντήριο, αποτελούμενο από πέντε μέλη, τα οποία εκλέχθηκαν μέσα από ηλεκτρονικό δημοψήφισμα και τα οποία ανέλαβαν να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα του κόμματος. «Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εξελίσσεται από ένα κίνημα με έναν χαρισματικό ηγέτη σε ένα κόμμα με οργάνωση και εσωτερική δομή», αναφέρει στο Reuters η Raffaele De Mucci, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης. «Η Ρώμη θα αποτελέσει το πιο σημαντικό τεστ αν εκλεγεί η υποψήφια του κόμματος, επειδή θα δώσει την ευκαιρία να διαψευστεί η πεποίθηση ότι τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν εμπειρία διακυβέρνησης».

Η πολιτική ατζέντα των Πέντε Αστέρων

Η Virginia Raggi στην προεκλογική της εκστρατεία κρατά αποστάσεις από την αντι-συστημική ρητορική του Γκρίλο και εστιάζει σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η λειτουργία των μέσων μεταφοράς και τη συλλογή των σκουπιδιών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κίνημα έχει απήχηση και σε αριστερούς και σε δεξιούς ψηφοφόρους. Παρά το γεγονός ότι τα Πέντε Αστέρια έχουν κατηγορηθεί για έλλειψη δημοκρατίας, το γεγονός ότι η διαφάνεια στο δημόσιο βίο αποτελεί κεντρικό ζητούμενο για το κόμμα, σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα διαφθοράς σε άλλες πολιτικές παρατάξεις, ενισχύουν τα ποσοστά του, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές της χώρας. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας και η αύξηση της ανεργίας, κάνουν ακόμη πιο ελκυστικές τις προτάσεις του κινήματος για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους πολίτες, εργαζόμενους και μη, για ιδιωτικοποιήσεις κοστοβόρων εταιρειών του Δημοσίου και φοροελαφρύνσεις για μικρές επιχειρήσεις.

Πίσω από τον Γκρίλο, ο Καζαλέτζιο

Στις 12 Απριλίου 2016, ο Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, ο πνευματικός δημιουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων, πέθανε στο Μιλάνο, 61 ετών. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Καζαλέτζιο ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε την ηλεκτρονική υπόσταση των Πέντε Αστέρων και επεξεργαζόταν μεγάλο μέρος της πολιτικής γραμμής.

casalegio



Πηγή: Casaleggio Associates

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην εταιρεία υπολογιστών Olivetti, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και κατόπιν έγινε CEO στην Webegg SpA, συμβουλευτική εταιρεία για επιχειρηματική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο. Το 2004 δημιούργησε την εταιρεία Casaleggio Associates, η οποία διεξήγαγε έρευνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Παράλληλα, ο οραματιστής Καζαλέτζιο το 2008 σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο youtube αποτύπωσε τις προβλέψεις του για το μέλλον της ανθρωπότητας και το πώς η νέα τεχνολογία θα αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Ο Καζαλέτζιο είχε κατηγορηθεί από διαφωνούντες και μέρος του Τύπου για την δημιουργία κλειστού διευθυντηρίου μαζί με τον Γκρίλλο και για τον περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής και τοποθέτησης των βουλευτών και γερουσιαστών των Πέντε Αστέρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ