ΚΟΣΜΟΣ

Mέρκελ: Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη

Mέρκελ: Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη
REUTERS/Hannibal Hanschke

Την εκτίμηση ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη, εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, δυτικά του Βερολίνου.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον «στενό εταίρο» πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

«Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις», τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. «Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα». «Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι "δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ