ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ευρωπαίος γραφειοκράτης που θα αναλάβει την οργάνωση του Brexit

Ο Ευρωπαίος γραφειοκράτης που θα αναλάβει την οργάνωση του Brexit
Σημαία της Ευρωπαϊκης Ένωσης κυματίζει με φόντο σπίτι στο Νάτσφορντ (Knutsford) του Τσεσάιρ (Cheshire) στη βορειοδυτική Αγγλία, μία ημέρα μετά από τη διεξαγωγή του ιστορικού δημοψηφίσματος που σόκαρε την Ευρώπη Christopher Furlong/Getty Images

Τον άνθρωπο που θα είναι ο επικεφαλής της ευρωομάδας, η οποία θα διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όρισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τον 50χρονο Βέλγο διπλωμάτη Ντιντιέ Ζέους (Didier Seeuws), που έχει μακρά πορεία στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, καθώς μέχρι σήμερα υπήρξε διευθυντής ενός εκ των δύο τομέων της Γενικής Διεύθυνσης Ε (Περιβάλλον, Παιδεία, Mεταφορές, Eνέργεια) της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Βέλγος αξιωματούχος έχει διατελέσει, επίσης, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου (1999-2008) και νυν αρχηγού της ομάδας των φιλελεύθερων στο ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ (Guy Verhofstadt), καθώς και προσωπάρχης του γραφείου του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του συμπατριώτη του Χέρμαν Βαν Ρομπάι (Herman Van Rompuy).

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει μια ομάδα εργασίας (taskforce) που θα ασχοληθεί με όλες τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk), προσθέτοντας ότι Βέλγος αξιωματούχος ασχολείται τώρα με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν.

Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη ρήτρα της εθελοντικής και μονομερούς αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Όπως, όμως, δήλωσε μετά από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων ο Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron), την αποστολή αυτή θα πρέπει να αναλάβει ένας νέος πρωθυπουργός. Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα αποχωρήσει τον Οκτώβριο.

Ο χαρακτήρας της νέας σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα καθοριστεί από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε επίσης μια «ομάδα εργασίας για το άρθρο 50», η οποία θα είναι αρμόδια για την παραγωγή των νομοθετικών προτάσεων, που θα συνοδεύσουν την αποχώρηση της Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ