ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: 36 νεκροί και 147 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο

Κωνσταντινούπολη: 36 νεκροί και 147 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο
Ο εσωτερικός χώρος του αεροδρομίου Atatürk λεπτά μετά από την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου 2016 Twitter @AmichaiStein1

Στο έλεος της τρομοκρατίας για ακόμα μια φορά η Κωνσταντινούπολη μετά από διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Attaturk. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι νεκροί ανέρχονται στους 36 και οι τραυματίες στους 147. Ανάμεσα στους νεκρούς και οι τρεις δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας. (Δείτε εδώ τη στιγμή της επίθεσης).

Μεταξύ των 36 νεκρών είναι ένας Ουκρανός κι ένας Ιρανός πολίτης, ενώ ανάμεσα στους περίπου 150 τραυματίες είναι και επτά Σαουδάραβες.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιλντιρίμ σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος» και πρόσθεσε:

Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία.

Ο κ. Γιλντιρίμ ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο. Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

Ataturk ambulance 2016 06 28T195127Z 236574982 LR1EC6S1J5GKC RTRMADP 3 TURKEY BLAST

Ασθενοφόρο καταφτάνει στο αεροδρόμιο Atatürk στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 - REUTERS/Osman Orsal

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.
Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας εκεί.

640x640 6 soldier

Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

Στις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνονται πολλοί άνθρωποι πεσμένοι κάτω να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια από τους διασώστες που έφταναν εκείνη τη στιγμή στον χώρο του αεροδρομίου. Όπως ήταν φυσικό, όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ ματαιώθηκαν ενώ όσοι επιβάτες γλίτωσαν από το χτύπημα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.

Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από το Ιράν, μέχρις ότου «είναι και πάλι εγγυημένη η ασφάλεια», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ