ΚΟΣΜΟΣ

Θύματα κακόβουλου λογισμικού χιλιάδες χρήστες του Facebook

Θύματα κακόβουλου λογισμικού χιλιάδες χρήστες του Facebook
REUTERS/DADO RUVIC

Θύματα κακόβουλου λογισμικού έπεσαν χρήστες του Facebook σε μόλις 48 ώρες.

Τα συστήματα χιλιάδων χρηστών του Facebook μολύνθηκαν πρόσφατα από ένα νέο malware που διαδίδεται μέσω τεχνικών phising. Το κακόβουλο λογισμικό αποπειράται να πάρει τον έλεγχο του λογαριασμού που διατηρεί ο χρήστης στην πλατφόρμα.

Αναλυτικότερα, αρχικά ο χρήστης λαμβάνει μια φαινομενικά αθώα ειδοποίηση στο Facebook, που αναφέρει ότι κάποιος φίλος του τον έχει συμπεριλάβει σε κάποια δημοσίευση. Εάν ανοίξει το σχετικό σύνδεσμο, τότε το σύστημά του μολύνεται με το κακόβουλο λογισμικό, που άμεσα τερματίζει τη διεργασία του browser, αντικαθιστώντας την με μια καινούρια, η οποία όμως περιέχει κακόβουλο κώδικα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το gr.pcmag.com, το malware επιχειρεί να εξαπλωθεί, στέλνοντας σχετικές ειδοποιήσεις στις επαφές του θύματος, ενώ με κατάλληλα scripts καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή του από το μολυσμένο σύστημα. Παράλληλα εμποδίζει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα websites εταιρειών λογισμικού ασφαλείας.

Το Facebook πάντως έλαβε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας απειλής, ενώ και η Google αφαίρεσε από το Chrome Web Store τα extensions του Chrome browser που αξιοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, το malware μπορεί να πλήξει μόνο συστήματα με Windows, ενώ οι συσκευές με Android και iOS δεν επηρεάζονται, αφού οι βιβλιοθήκες που χρησιμοποίησαν οι δημιουργοί του, δεν είναι συμβατές με τα συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα. Την ίδια ευπάθεια ενδέχεται να παρουσιάζουν πάντως και οι συσκευές με Windows Phone και Windows 10 Mobile, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ανάλογη μόλυνση.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι κρούσματα του νέου malware υπήρξαν και στη χώρα μας.

1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ