ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: «Προσγειωθείτε κι αφήστε τα οράματα»

Σόιμπλε: «Προσγειωθείτε κι αφήστε τα οράματα»

Ενδοκυβερνητικές τριβές και ανησυχία στην Ευρώπη προκαλούν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πρέπει να διαχειριστούν το Brexit.

«Πρέπει να σταματήσει η ρητορική της αφύπνισης νέων προσδοκιών. Δεν είναι τώρα καιρός για οράματα» είπε ο κ. Σόιμπλε, σε μία Ευρώπη όπου ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει επικίνδυνα και τα ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται το γεγονός για να κερδίσουν έδαφος. Η Μαρίν Λεπέν ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η ακροδεξιά στην Αυστρία πέτυχε την επανάληψη των εκλογών. Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν και τα προγράμματα λιτότητας να συνεχίσουν.

«Τι σημαίνουν οι δηλώσεις για επανίδρυση της Ευρώπης; Θέλουμε να ρίξουμε όλες τις συμφωνίες στα σκουπίδια και να αρχίσουμε από την αρχή;» διερωτάται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ την ίδια ώρα ευρωπαίοι ηγέτες – ανάμεσά τους και η Άνγκελα Μέρκελ - επιμένουν ότι, μετά το Brexit, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και την ανεργία, ειδικά των νέων.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους πολιτικούς να αντιδράσουν έξυπνα στην πρόκληση του Brexit, δηλαδή, με τον δικό του τρόπο.

«Δεν είναι τώρα ο καιρός για οράματα» αλλά για «πραγματισμό και ταχύτητα κινήσεων» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που θα πρέπει να σταματήσουμε τα συνήθη ευρωπαϊκά παιχνίδια των Βρυξελλών, η ΕΕ περνά μια μεγάλη δοκιμασία, ίσως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να περιοριστεί η μετάδοση της «φωτιάς» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να σταματήσει η ρητορική αφύπνισης νέων προσδοκιών.

Τι σημαίνουν οι δηλώσεις για επανίδρυση της Ευρώπης; Θέλουμε να ρίξουμε όλες τις συμφωνίες στα σκουπίδια και να αρχίσουμε από την αρχή; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραδέχεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία τον συγκλόνισε, υποστηρίζει ότι δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση για μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών ή και για περαιτέρω σύγκλιση της ΕΕ, με την οποία κατά βάση συμφωνεί. Το ζητούμενο τώρα είναι να δοθούν, το συντομότερο δυνατόν, απαντήσεις σε ορισμένα «προβλήματα που πιέζουν», έτσι ώστε να διαπιστώσουν οι πολίτες ότι μπορούν να βασιστούν στην ΕΕ. Ως τέτοια ζητήματα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης και σύγκλισης ο κ. Σόιμπλε αναφέρει την ψηφιακή και ενεργειακή ένωση, την προμήθεια όπλων, τη δημιουργία ενός συνδέσμου για την επαγγελματική εκπαίδευση των νέων αλλά και την προσφυγική κρίση.

Κριτική στην Κομισιόν

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν διστάζει να ασκήσει έντονη κριτική στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λέγοντας ότι «αν δεν μπορούν ή αργούν να δώσουν απαντήσεις, τότε τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται εκτός των θεσμών και μεταξύ των κυβερνήσεων».

Βασική αποστολή είναι τώρα να λύσουμε γρήγορα τα δύσκολα προβλήματα και όχι να αρχίσουμε πολύπλοκες διαδικασίες μεταρρύθμισης των συνθηκών, που χρειάζονται αποφάσεις με ομοφωνία. Εάν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορούν ή αργούν να δώσουν απαντήσεις, τότε θα πρέπει να λύνονται τα προβλήματα εκτός των θεσμών μεταξύ των κυβερνήσεων.

Όπως τόνισε, αυτή η «διακυβερνητική» προσέγγιση αποδείχτηκε στην κρίση του ευρώ ως καλή». Σε αυτό το σημείο ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών έχει να κάνει και με την απογοήτευση τους επειδή δεν τηρούνται πολλοί από τους κανόνες που έχει αποφασίσει η ίδια η ΕΕ.

Βολές κατά Γκάμπριελ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Όσα είπε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα, ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα... πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι ο κ. Γκάμπριελ, στο παρελθόν, είχε χαρακτηρίσει «λάθος» την πολιτική λιτότητας που πρεσβεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ