ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Τουρκία - Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει τη χώρα (vid - pic)

Πραξικόπημα στην Τουρκία - Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει τη χώρα (vid - pic)
twitter

Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία καθώς τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες με άρματα μάχης και στρατιώτες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης όπου έκλεισαν και οι δύο γέφυρες του Βοσπόρου.

 

 

Το Reuters μετέδωσε πως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάνω από την Άγκυρα πετούν μαχητικά και στρατιωτικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με τη Yeni Şafak που είναι φίλα προσκείμενη στον Ερντογάν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πριν από λίγο ότι "γίνεται μία προσπάθεια" για πραξικόπημα αλλά "η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει".

"Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκικη δημοκρατία. Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα, αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση" υπογράμμισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Παρατηρούνται δυσλειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντόλη να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο, ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους.

Τουρκικός στρατός: Αναλάβαμε τον έλεγχο της χώρας

Λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας. Ήδη σημαντικά σημεία στην Τουρκία όπως το αεροδρόμιο Ατατούρκ και οι γέφυρες του Βοσπόρου βρίσκοντα ήδη υπό τον έλεγχο του στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.

Τούρκοι πολίτες: Η κατάσταση είναι τρομακτική

Το CNN Greece επικοινώνησε με πολίτες στην Άγκυρα και μας μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί.

«Οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Πολλά αεροπλάνα πετάνε αυτή την ώρα από πάνω μας. Η κατάσταση είναι τρομακτική» μας είπαν.

Τούρκοι πολίτες στην Κωνσταντινούπολή, με τους οποίους επικοινώνησε στο CNN Greece, δηλώνουν «σοκαρισμένοι».

Όπως μεταδίδουν τα Διεθνή πρακτορεία ο στρατός κρατά όμηρο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ