ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Εισβολή ενόπλων στο αρχηγείο της αστυνομίας

Αρμενία: Εισβολή ενόπλων στο αρχηγείο της αστυνομίας
REUTERS/Vahram Baghdasaryan/Photolure

Ένας άνθρωπος έπεσε νεκρός και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, όταν μία ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γερεβάν, παίρνοντας τον έλεγχο του κτιρίου. 

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έσπευσαν επί τόπου περικυκλώνοντας την περιοχή ενώ ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολίστηκαν σε σημεία παρακείμενων κτιρίων.

Όπως μετέδωσαν τοπικά δίκτυα, οι ένοπλοι συνέλαβαν ως όμηρο τον αρχηγό της αστυνομίας του Γερεβάν, Βαλερί Οσιπιάν (Valery Osipyan), αξιώνοντας την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη τους Τζιράιρ Σεφιλιάν (Jirayr Sefilyan) - ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που συνελήφθη, κατηγορούμενος- σύμφωνα με το Russia Today - για εξύφανση συνωμοσίας που περιελάμβανε την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων.

Βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ένας από τους ενόπλους

Ό, τι συμβαίνει περιμετρικά του κτιρίου όπου εξελίσσεται η ομηρία

Ακροβολισμένοι σνάιπερ της αστυνομίας σε γύρω κτίρια

Αποκλεισμένη η ευρύτερη περιοχή

Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας σημειώνουν πως δεν επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος, πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες για την παράδοσή τους και πως οι υποστηρικτές των εισβολέων είναι εκείνοι οι οποίοι διαρρέουν -δίχως να ισχύει, όπως υποστηρίζουν- μέσω σόσιαλ μίντια ότι πρόκειται για πραξικόπημα.

Γεγονός πάντως είναι πως μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Γερεβάν, με συλλήψεις στην πλατεία Ελευθερίας (τη μία από τις δύο μεγάλες πλατείες της πρωτεύουσας της Αρμενίας) ενώ πολίτες έχουν καταγράψει σε βίντεο πυρά στη διάρκεια της νύχτας. Περιμετρικά του αστυνομικού κέντρου, όπου εξελίσσεται η ομηρία, έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις ενώ με ανακοίνωσή τους οι ένοπλοι ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας.

Συλλήψεις στην πλατεία Ελευθερίας

Ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων

Πυρά στη διάρκεια της νύχτας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ