ΚΟΣΜΟΣ

Πάση θυσία θέλει τον Γκιουλέν ο Ερντογάν - Έστειλε 4 φακέλους στις ΗΠΑ

Πάση θυσία θέλει τον Γκιουλέν ο Ερντογάν - Έστειλε 4 φακέλους στις ΗΠΑ
Reuters

Τέσσερις ογκώδεις φακέλους με στοιχεία, που όπως ισχυρίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, αποδεικνύουν ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έστειλε η Άγκυρα στις ΗΠΑ, ζητώντας την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσυλβάνια Τούρκου ιεροκήρυκα.

Σε φορτισμένη ομιλία του στη Βουλή ο Μπεναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «διπλά μέτρα και σταθμά» σε ότι αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται στην επίσημη λίστα της Άγκυρας, με ονόματα τρομοκρατών και ως τέτοιου ζητά την έκδοσή του από την Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες νωρίτερα και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επαναλάβει, ότι δίχως αμφιβολία, ο Φετουλάχ Γκιουλέν ευθύνεται για τη στάση και εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή του να επαναφέρει τη θανατική ποινή εφόσον κάτι τέτοιο εγκριθεί από τη Βουλή. Υπέρ της επαναφοράς της τάχθηκε και ο υπερεθνικιστής Μεβλέτ Μπαχτσελί.

Η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον καθώς ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε ζητήσει τη Δευτέρα σαφείς αποδείξεις για τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

“Οι ΗΠΑ έχουν έχει μια επίσημη διαδικασία για την αντιμετώπιση των αιτημάτων έκδοσης. Η Τουρκία πρέπει να στείλει αποδείξεις και όχι ενδείξεις”, σημείωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος και φίλος αλλά τους λέω ότι έχουμε αποδείξεις για τη συνομωσία κατά της κυβέρνησής μας. Θα απογοητευόμασταν αν οι φίλοι μας ζητούσαν να τους προσκομίσουμε αποδείξεις, παρά τις προσπάθειες ενός ατόμου να ρίξει την κυβέρνηση μας», είχε απαντήσει ο Γιλντιρίμ αμέσως μετά.

Φ. Γκιουλέν: Το αποτυχημένο πραξικόπημα ενισχύει τον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία την Παρασκευή 15 ιουλίου.

"Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική", δηλώνει ο 75χρονς Γκιουλέν καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία θεωρεί “προδοσία του τουρκικού έθνους”.

Παράλληλα, θεωρεί ότι ο τρόπος που εκτυλίχθηκε αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος θέτει ερωτήματα, κυρίως για τον ενδεχόμενο ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο που έκανε αυτή η απόπειρα, ήταν να ενισχύσει τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.

"Έχετε πληροφορίες από τον Τύπο ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος γνώριζαν για την απόπειρα οκτώ, δέκα, ακόμη και 14 ώρες πριν", αποκαλύπτει.

"Αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, όποιοι κι αν ήταν αυτοί που το έκαναν ή το υποκίνησαν, ενισχύει τον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εμπλέκουν τους οκτώ στην επίθεση κατά του ξενοδοχείου του Ερντογάν στο Μαρμαρίς

Συμμετοχή στην επιχείρηση κατά του ξενοδοχείου στο Μαρμαρίς όπου διέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν φέρονται -κατά την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star της Τουρκίας- να είχαν οι οκτώ στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Star υποστηρίζει ότι ανήκαν στην ομάδα των καταδρομέων που είχαν ως αποστολή να σκοτώσουν τον Ερντογάν -πληροφορία, όμως, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με δεδομένη την πίεση που ασκείται στην Αθήνα για την έκδοση τους.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τη δικηγόρο των αξιωματικών, η οποία δήλωσε άγνοια για το θέμα και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μόλις λάβει σχετική ενημέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ