ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκιουλέν καλεί τις ΗΠΑ να αντισταθούν στον Ερντογάν

Ο Γκιουλέν καλεί τις ΗΠΑ να αντισταθούν στον Ερντογάν
REUTERS/Greg Savoy

Να «αντισταθούν στον πειρασμό και να μην δώσουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλα όσα θέλει» κάλεσε τις ΗΠΑ, ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times, ο Γκιουλέν, διαψεύδει για άλλη μία φορά τις κατηγορίες της Άγκυρας σε βάρος του, καταδικάζει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται στη βία.

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τη στρατηγική του Ερντογάν, ο οποίος, όπως λέει ο Γκιουλέν «εκβιάζει τις ΗΠΑ, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον του ISIS».

«Ο στόχος του: να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης», αναφέρει ο 75χρονος ιμάμης και προσθέτει:

Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν.

Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία.

Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο Γκιουλέν.

Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ιερωμένου. Την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επανήλθε στο θέμα. «Η Αμερική γνωρίζει ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πίσω από το πραξικόπημα», είπε, καλώντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ