ΚΟΣΜΟΣ

Οριστικό το «αντίο» της Rosetta στο ρομποτάκι Philae

Οριστικό το «αντίο» της Rosetta στο ρομποτάκι Philae
NASA / JPL-Caltech

Και επίσημα πλέον σταμάτησε κάθε επικοινωνία το σκάφος Rosetta με το μικρό ρομπότ Philae, που βρίσκεται στην επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ Γερασιμένκο, όπως ανακοίνωσε η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία).

«Σήμερα, οι επικοινωνίες με το Philae διακόπηκαν. Είναι το τέλος μίας συγκλονιστικής αποστολής που στέφθηκε από επιτυχία», δήλωσε ο Αντρέας Σουτς, εκπρόσωπος της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLP.

Η «συνεργασία» του ρομπότ με το σκάφος μετράει 10 χρόνια, όσο δηλαδή χρειάστηκε το Phiale για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του κομήτη «Τσούρι» τον Νοέμβριο του 2014. Μετά από κάποιες αναπηδήσεις το ρομπότ προσγειώθηκε εν τέλει ξαπλωμένο στο πλευρό του σε ένα μέρος του κομήτη που δεν μπορούσε να προσεγγίσει ο ήλιος.

Κατά συνέπεια, εργάστηκε μόνο 60 ώρες πριν εξαντληθεί η ενέργειά του και απενεργοποιηθεί. Χρειάστηκαν 11 μήνες για να πάρει τέτοια θέση ο κομήτης ώστε το Philae να «ξυπνήσει» ξανά και να αποστείλει στη Γη τα δεδομένα που είχε συλλέξει, πριν μερικές εβδομάδες στις 14 Ιουνίου.

Η ομάδα του Rosetta ανακοίνωσε πως συνολικά η αποστολή ήταν επιτυχής και υπογράμμισε πως η ανάλυση των δεδομένων θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και υπάρχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες, που ωστόσο είναι δύσκολο να γίνουν όλες κατανοητές.

Αιτία της διακοπής επικοινωνίας είναι η απομάκρυνση του σκάφους Rosetta από τις ηλιακές ακτίνες γεγονός που θα εξαντλήσει τα αποθέματά του σε ενέργεια. Το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει να αποστέλλει δεδομένα στην ESA για μερικές εβδομάδες ακόμα μέχρι να διακοπεί κάθε επικοινωνία του με τη Γη και να προσεδαφιστεί, τελικά, και εκείνο στον κομήτη για να «κοιμηθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ