Καλιφόρνια: εκτός ελέγχου για 10η ημέρα η πύρινη λαίλαπα
Πηγή: REUTERS/Michael Fiala

H φονική πυρκαγιά που μαίνεται κοντά στην ακτή Μπιγκ Σερ της Καλιφόρνιας ενδέχεται να πενταπλασιαστεί σε μέγεθος σε σύγκριση με τις διαστάσεις της αυτή τη στιγμή.

Έχει ήδη καταστρέψει 60 κατοικίες, απειλεί εκατοντάδες άλλες και έχει οδηγήσει στη μαζική εκκένωση περιοχών, ανακοίνωσαν οι Αρχές της πυροσβεστικής.

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στις 22 Ιουλίου, συνεχίζει να κατακαίει εκτάσεις νότια της πόλης Κάρμελ. Οι φλόγες έχουν ήδη μετατρέψει σε στάχτη 130.000 στρέμματα γης, ενώ καθημερινά δαπανώνται 6 εκατομμύρια δολάρια από την πολιτεία για την κατάσβεσή της. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η έκταση της πύρινης λαίλαπας ισοδυναμεί σχεδόν με την έκταση της Σιγκαπούρης.

640x640 copy copyREUTERS/Michael Fiala

Η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει έκταση 686 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Διυπηρεσιακή Ομάδα Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών της Καλιφόρνιας, μια υπηρεσία που απαρτίζεται από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές.

Περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες.

640x640 2REUTERS/Michael Fiala

Πεντακόσια οχήματα της πυροσβεστικής με τη συνδρομή 14 ελικοπτέρων και 6 αεροσκαφών συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον περιορισμό της. Μόλις το 15% έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ένας χειριστής μπουλντόζας, τον οποίο είχαν προσλάβει οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου, για να βοηθήσει στη μάχη με τις φλόγες σκοτώθηκε όταν το βαρύ όχημα εξετράπη της πορείας του. 

Διαβάστε επίσης