ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: τι είδους σύμμαχοι είναι οι Αμερικανοί όταν δεν μας δίνουν τον Γκιουλέν

Ερντογάν: τι είδους σύμμαχοι είναι οι Αμερικανοί όταν δεν μας δίνουν τον Γκιουλέν
REUTERS/Umit Bektas

Λάβρος κατά των ΗΠΑ εμφανίζεται αυτή την ώρα σε δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέματα συμμαχίας καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα ο Γκιουλέν στην Άγκυρα.

«Τι είδους στρατηγικοί εταίροι είμαστε με τις ΗΠΑ ένα δεν μας δίνουν τον Γκιουλέν μετά το αίτημά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος σε τηλεοπτικό του μήνυμα από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο ίδιος κατηγόρησε ευθέως και την ΕΕ λέγοντας πως δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Αναφερόμενος στο πραξικόπημα, ο Ερντογάν είπε πως η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να εντοπίσουν γρήγορα τις κινήσεις των πραξικοπηματιών έχει να κάνει με το γεγονός ότι οπαδοί του Γκιουλέν είχαν παρεισφρήσει σε αυτές και προανήγγειλε αναδιάρθρωσή τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» και εξωτερικούς παράγοντες πίσω από το πραξικόπημα και δήλωσε: «Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό»

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ