ΚΟΣΜΟΣ

Ο διεθνής συνασπισμός βομβάρδισε παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο διεθνής συνασπισμός βομβάρδισε παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Goran Tomasevic

Η Βρετανία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην καταστροφή πρώην παλατιού του Σαντάμ Χουσεΐν στη Μοσούλη -με τη συνδρομή δύο αεροσκαφών.

Τα δύο μαχητικά Tornado συμμετείχαν στον βομβαρδισμό μαζί με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι το μέγαρο του Χουσεΐν είχε μετατραπεί σε βάση του γενικού επιτελείου του ISIS καθώς και σε "κέντρο εκπαίδευσης για ξένους τρομοκράτες", εξήγησε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, το παλάτι και η γύρω έκταση - που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Τίγρη- χρησιμοποιούνταν ως χώρος συγκέντρωσης των τζιχαντιστών όπου πραγματοποιούσαν διάφορες δράσεις σχετικές με "τη διοίκηση, τον έλεγχο, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την καταστολή".

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εδώ και μήνες διεξάγουν σκληρές επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν και να ανακτήσουν τη Μοσούλη, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο του 2014. Στρατιωτικές πηγές, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι η επίθεση "στην πρωτεύουσα του Ισλαμικού κράτους" δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Μάλιστα, την Δευτέρα οι ιρακινές Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης και οι οικογένειές τους πούλησαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν την πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ