ΚΟΣΜΟΣ

Η Λιβύη απέσπασε ακόμα μια συνοικία από τον ISIS

Η Λιβύη απέσπασε ακόμα μια συνοικία από τον ISIS
REUTERS/Ismail Zitouny

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ανακατέλαβαν μια από τις τελευταίες συνοικίες τις οποίες διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης του ISIS, στην παράκτια πόλη της Σύρτης.

Δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ εξαπέλυσαν το πρωί της Τρίτης επίθεση στη συνοικία υπ' αριθμόν 2, με άρματα μάχης και με την υποστήριξη όλμων. Μία ημέρα νωρίτερα, έκαναν έρευνες και αποναρκοθέτησαν διάφορες περιοχές που απέσπασαν από τους τζιχαντιστές τις τελευταίες ημέρες.

Οι δυνάμεις της νέας κυβέρνησης στην Τρίπολη εισέβαλλαν στη Σύρτη την 9η Ιουνίου στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκδιωχθούν από αυτήν οι εξτρεμιστές. Το Ισλαμικό κράτος είχε μετατρέψει την πόλη σε προπύργιό του από τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μοχάμαντ αλ Γάσρι, εκπρόσωπο των κυβερνητικών δυνάμεων: «έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι» και πλέον οι μόνοι που απομένουν στην πόλη είναι τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους.

Περισσότερα από 300 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 1.800 έχουν τραυματιστεί μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σύρτης την 12η Μαΐου, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό.

Δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία για τις απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ