ΚΟΣΜΟΣ

Ο εφιάλτης του εμφυλίου στο ματωμένο πρόσωπο ενός παιδιού (video)

Ο εφιάλτης του εμφυλίου στο ματωμένο πρόσωπο ενός παιδιού (video)
AMC

Τα παιδιά στη Συρία δεν κλαίνε.

Ο πεντάχρονος Ομράν, μόνος, με ματωμένο πρόσωπο και άδειο βλέμμα, καλυμμένος από την κορφή ως τα νύχια με σκόνη, περιμένει σιωπηλός μέσα σε ένα ασθενοφόρο, μέτρα από εκεί που μέχρι πριν από λίγη ώρα στεκόταν το σπίτι του.

Η γειτονιά του, στα βόρια του Χαλεπιού, έχει μόλις χτυπηθεί από την αεροπορία του Άσαντ.

Ο μικρός φορά ένα μπλουζάκι με το «γατόσκυλο», το δημοφιλή ήρωα σειρά κινουμένων σχεδίων, που μετά βίας διακρίνεται... Συνειδητοποιεί πως αιμορραγεί, όμως μοιάζει τόσο σοκαρισμένος που απλώς βάζει τα χέρια του στην ποδιά του και περιμένει.

Οι εθελοντές από την ομάδα της συριακής Πολιτικής Προστασίας της Συρίας – γνωστής κι ως «λευκά κράνη» – έσωσαν τον πεντάχρονο μαζί με άλλο τέσσερα παιδιά. Η τύχη των γονιών του αγνοείται.

Από χθες, ο πεντάχρονος ο Ομράν (Omran Daqneesh) έγινε το ματωμένο πρόσωπο του εμφυλίου στη Συρία που μαίνεται εδώ και 5, 5 χρόνια. Η ιστορία του, μία από τις πολλές, έκανε το γύρο του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εικόνα του αποτελεί την πιο κραυγαλέα υπενθύμιση πως στη Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που εξαναγκάζει σε βίαιη φυγή από τα σπίτια τους εκατομμύρια ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ