ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ζήτησε προσωπικά από τον Ομπάμα την έκδοση του Γκιουλέν

Ο Ερντογάν ζήτησε προσωπικά από τον Ομπάμα την έκδοση του Γκιουλέν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στους υποστηρικτές του μπροστά από το προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, θα έπρεπε να διευκολύνουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan).

Ο Ερντογάν είπε ότι ζήτησε προσωπικά ο ίδιος από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) να εκδώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν.

Ο τελευταίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Η Άγκυρα τον κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται επιφυλακτική στο τουρκικό αίτημα και δηλώνει ότι χρειάζεται να δει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Εγώ προσωπικά ζήτησα από τον Ομπάμα να εκδώσει τον Γκιουλέν πριν από έναν χρόνο. Του το ζήτησα ξανά μετά τα τελευταία γεγονότα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τα πράγματα κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα μας και ένας στρατηγικός εταίρος δεν θα έπρεπε να κάνει δυσκολότερο το έργο του εταίρου του», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ