ΚΟΣΜΟΣ

Φονική έκρηξη στο Γκαζίαντεπ – Τουλάχιστον 30 νεκροί (vid)

Φονική έκρηξη στο Γκαζίαντεπ – Τουλάχιστον 30 νεκροί (vid)
Ένας άντρας και μία γυναίκα θρηνούν πάνω από το νεκρό σώμα θύματος της βομβιστικής επίθεσης σε γαμήλια τελετή, στην πόλη Γκαζίαντεπ, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 Ihlas News Agency via REUTERS

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 94 έχουν τραυματιστεί από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζίαντεπ (Gaziantep) στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στην πόλη Γκαζιαντέπ της ομώνυμης επαρχίας, στην οποία επικρατεί το κουρδικό στοιχείο.

Την τελευταία ανακοίνωση για τον αριθμό των θυμάτων έκανε ο κυβερνήτης της επαρχίας Αλί Γιερλίκαγια (Ali Yerlikaya), ο οποίος από την αρχή με δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ μιλούσε για «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι πρώτες πληροφορίες από πηγές των αρχών ασφαλείας ανέφεραν τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και 60 τραυματίες. Ο δράστης χτύπησε, πυροδοτώντας εκρηκτικός μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένος, όταν μετά το πέρας της γαμήλιας γιορτής το πλήθος των καλεσμένων βγήκε στους δρόμους του πραστίου Σαχίνμπεϊ (Şahinbey), θέλοντας να συνεχίσει εκεί το γλέντι.

Πολιτικές αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των τοπικών βουλευτών και του πολιτικού κόσμου, σε μια ατμόσφαιρα ήδη τεταμένη λόγω του πραξικοπήματος και των εξελίξεων στη γειτονική Συρία, που σημειωτέον συνορεύει με το Γκαζίαντεπ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κυβερνώντος AKP στην πόλη Σαμίλ Ταγιάρ (Şamil Tayyar), πίσω από την επίθεση βρίσκονται μέλη του ISIS. Στη γραμμή Ερντογάν, ο βουλευτής έκανε λόγο για «προδοσία», που ξεκίνησε με τους γκιουλενιστές, το PKK και τώρα με το Daesh.

Την πληροφορία ότι «άνθρωποι σκοτώθηκαν» στην «βομβιστική επίθεση» στην Γκαζιάντεπ είχε δώσει νωρίτερα ο Μεμέτ Ερντογάν (Mehmet Erdoğan), επίσης τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έβαλε κι αυτός στην ίδια πρόταση το Daesh μαζί με τον Γκιουλέν και τους Κούρδους του PKK.

Από την πλευρά του, ο κουρδικής καταγωγής αναπληρωτής πρωθυπουργός και επίσης βουλευτής του Γκαζίαντεπ Μεχμέτ Σιμσέκ (Mehmet Şimşek) δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως η επίθεση φαίνεται πως έχει γίνει από βομβιστή αυτοκτονίας, κάνοντας λόγο αργότερα στο Twitter για «βάρβαρη τρομοκρατική επιθεση».

Ματωμένος κουρδικός γάμος

Και ενώ οι βουλευτές του AKP βρήκαν την ευκαιρία να πλειοδοτήσουν, λίγες ώρες μετά η αρχική εικόνα απέκτησε μια άλλη διάσταση. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο καθηγητής Μαχμούτ Τογρούλ (Mahmut Toğrul), βουλευτής του φιλοκουρδικού HDP στο Γκαζίαντεπ, ο γάμος που χτυπήθηκε ήταν κουρδικός.

Ο ίδιος βουλευτής αργότερα κατήγγειλε ότι εθνικιστικές ομάδες και χωροφύλακες εμποδίζουν τους Κούρδους που πηγαίνουν στο τοπικό νοσοκομείο για να δώσουν αίμα.

Με ανακοίνωσή του το HDP καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας γνωστό ότι ο γάμος στη συνοικία Άκντερε (Akdere) του Γκαζίαντεπ ήταν μεταξύ μελών του κόμματος.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş) ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Ν. Αφρική για να μεταβεί αύριο στο Γκαζίαντεπ μαζί με την έτερη αρχηγό Φιγκέν Γιουκσεντάγ (Figen Yüksekdağ).

Τον τελευταίο χρόνο, όποτε και κατέρρευση η εκεχειρία που κρατούσε από τον Μάιο του 2013 ανάμεσα στην Άγκυρα και το PKK, το τουρκικό κατεστημένο δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο φιλοκουρδικό HDP και τους Κούρδους αντάρτες, ενορχηστρώνοντας έτσι την απαγόρευση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο. Με την αλλαγή του νόμου περί κοινοβουλευτικής ασυλίας, η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP κινδυνεύει να φυλακιστεί. Το αποτυχημένο πραξικόπημα έδωσε νέα ώθηση σε αυτήν τη διακηρυγμένη πολιτική του προέδρου Ερντογάν.

Στο μεσοδιάστημα, η Τουρκία ζει πρωτόγνωρες στιγμές βίας, είτε στις νοτιοανατολικές της επαρχίες όπου εξελίσσεται ένας ντε φάκτο εμφύλιος, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα που πλήττονται από τρομοκρατικά χτύπηματα.

Τρεις βομβιστές–καμικάζι που φέρονται να ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος είχαν σκοτώσει 44 ανθρώπους τον Ιούλιο σε επίθεσή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης. Εκείνη ήταν η πλέον πολυαίμακτη από τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν διαπραχθεί φέτος στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ