ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Καθαιρέθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ

Βραζιλία: Καθαιρέθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ
REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ (Dilma Rousseff) από το αξίωμά της.

Με ψήφους 61 έναντι 20 η Ρούσεφ κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων και κατά συνέπεια καθαιρείται.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισοί από τους Βραζιλιάνους Γερουσιαστές που παρέπεμψαν τη Ρούσεφ κατηγορούνται για διαφθορά στο πλαίσιο του ίδιου σκανδάλου δωροδοκιών (γύρω από τον ενεργειακό κολοσσό Petrobras) για το οποίο ενορχηστρώθηκε η απομάκρυνση της σοσιαλίστριας προέδρου.

Καθήκοντα νέου προέδρου θα αναλάβει μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών ο νυν αντιπρόεδρος, πρώην κυβερνητικός εταίρος της Ρούσεφ και νυν διώκτης της Μικέλ Τεμέρ (Michel Temer).

Αυτή είναι η μία από τις δύο ψηφοφορίες που θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον της πρώτης γυναίκας προέδρου στην ιστορία της χώρας. Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο ανώτατος δικαστικός που επιβλέπει τη διαδικασία, η μία ψηφοφορία αφορά στο αν θα καθαιρεθεί από την προεδρία επειδή παραβίασε τους δημοσιονομικούς κανόνες και η δεύτερη στο αν θα της απαγορευτεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Ρικάρντου Λεβαντόφσκι (Henrique Ricardo Lewandowski) είπε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημα που υπέβαλαν τα αριστερά κόμματα που στηρίζουν τη Ρουσέφ.

Όπως σημειώνει το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση το Σύνταγμα της Βραζιλίας ο πρόεδρος χάνει τα πολιτικά δικαιώματά του για οκτώ χρόνια και δεν μπορεί να ασκεί κανένα δημόσιο αξίωμα· ούτε καν να διδάσκει σε κρατικά πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ