ΚΟΣΜΟΣ

Κλίντον προς FBI: Δεν θυμόμουν τους κωδικούς, είχα υποστεί διάσειση

Κλίντον προς FBI: Δεν θυμόμουν τους κωδικούς, είχα υποστεί διάσειση
REUTERS/Bryan Woolston

Η Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε στο FBI ότι δεν θυμάται όλες τις οδηγίες που έλαβε για το χειρισμό απόρρητων πληροφοριών όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, λόγω της διάσεισης που υπέστη το 2012, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Το FBI παρουσίασε την περίληψη της κατάθεσης που έδωσε στις 2 Ιουλίου η Κλίντον στις Αρχές καθώς και άλλες λεπτομέρειες από την έρευνα που αφορούσε τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η υποψήφιος των Δημοκρατικών, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ντόλαντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικανούς για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να αμφιβάλουν για την αξιοπιστία της.

Από τον Ιούλιο το FBI είχε συστήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ασκηθεί δίωξη στην Κλίντον.

"Καθιστούμε αυτό το υλικό διαθέσιμο για το κοινό, για το καλό της διαφάνειας και ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που διατυπώθηκαν με βάση τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης" ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την 58σέλιδη έκθεση, άγνωστοι τους οποίους το FBI περιγράφει μόνο ως "εχθρικούς ξένους", κατάφεραν να διαβάσουν κάποια από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστελνε η Κλίντον επειδή απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των προσώπων με τα οποία είχε επαφή η πρώην υπουργός. Με τον τρόπο αυτό απέκτησαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκαν ή ελήφθησαν από την Κλίντον στον προσωπικό της λογαριασμό.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Κλίντον είπε στην κατάθεσή της ότι "δεν έλαβε καμία οδηγία ή εντολή" σχετικά με τη διατήρηση των αρχείων της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν αποχώρησε από το υπουργείο, το 2013. Όμως "τον Δεκέμβριο του 2012 έπαθε διάσειση και την Πρωτοχρονιά είχε έναν θρόμβο στον εγκέφαλο. Ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού της εργαζόταν μόνο για λίγες ώρες κάθε ημέρα και δεν μπορεί να θυμηθεί κάθε ενημέρωση που της έγινε".

Η Κλίντον υποστήριξε επίσης ότι δεν επέλεξε να χρησιμοποιεί έναν ιδιωτικό διακομιστή για να παρακάμψει τον νόμο που απαιτεί να διατηρούνται οι επικοινωνίες της για κρατικά θέματα ως δημόσια αρχεία. Ισχυρίστηκε ότι ήταν γνωστό σε πολλούς υπαλλήλους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό διακομιστή γιατί λάμβαναν μηνύματα από την ίδια.

Ωστόσο, υπάλληλοι του υπουργείου που ρωτήθηκα από το FBI είπαν ότι πολλά από τα email της Κλίντον εμφάνιζαν μόνο το γράμμα "H" στην ένδειξη του αποστολέα και όχι ολόκληρο το ιδιωτικό email της.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η Κλίντον επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ το 2009 για να τον ρωτήσει πώς χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό κινητό τηλέφωνό του. Απαντώντας της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Πάουελ της επισήμανε ότι θα πρέπει να είναι "πολύ προσεκτική" γιατί τα μηνύματα που θα έστελνε από το BlackBerry της θα αποτελούσαν δημόσια έγγραφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ