ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Παγκόσμια καταδίκη της νέας πυρηνικής δοκιμής

Βόρεια Κορέα: Παγκόσμια καταδίκη της νέας πυρηνικής δοκιμής
Kim Ju-sung/Yonhap via REUTERS

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η 5η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Παρασκευή η Βόρεια Κορέα, με τους ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πρόκληση του Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Μόλις έγινε γνωστό ότι η Πιονγιάνγκ έκανε την πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» στις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας κι έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε για την πυρηνική δομική από την σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Σούζαν Ράις, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, συμφωνήθηκε η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

«Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Για αυτοκαταστροφική πρόκληση κάνει λόγο η Νότια Κορέα

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, σχολίασε επίσης την νέα πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα «παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Γαλλία, Ιαπωνία και Κίνα καταδικάζουν την πυρηνική δοκιμή

Την νέα πυρηνική δοκιμή καταδίκασε και η Γαλλία. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία τονίζεται πως η Γαλλία «καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν' αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του».

Επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα επέδωσε το Τόκιο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ