ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα: Οι ορθόδοξοι ύμνοι και το λιβάνι διασχίζουν τη ζούγκλα

Ουγκάντα: Οι ορθόδοξοι ύμνοι και το λιβάνι διασχίζουν τη ζούγκλα
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Στην πυκνή βλάστηση της πόλης Lira στην Ουγκάντα, οι ορθόδοξοι ύμνοι μπλέκονται με τα γέλια των παιδιών. Τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί δημιουργούν έντονη μυστηριακή ατμόσφαιρα με το λιβάνι.

Στην Αφρική χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας. Χρώματα, ήθη, έθιμα και εικόνες διαφορετικές από αυτές που αντικρίζουμε εδώ στην Ευρώπη, αλλά το θρησκευτικό συναίσθημα είναι το ίδιο.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουγκάντα.

Στην πόλη Lira, που βρίσκεται βόρεια της χώρας, χρειάσθηκε να διανύσει δύσβατους δρόμους και να περάσει μέσα από πυκνή βλάστηση για να φτάσει σε έναν ορθόδοξο ναό. Όμως η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της πόλης - μέλη της ενορίας του Αγίου Ιωάννη OTWAL, τον αντάμειψαν.

Οι ιθαγενείς είχαν ετοιμάσει γιορτή με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να υποδεχθούν τον πνευματικό τους πατέρα. Του είπαν ότι φροντίζουν να σιγοκαίει, μέρα νύχτα, το καντηλάκι στο ναό τους. Και τα μάτια τους έλαμπαν. Στη ζούγκλα ακούγονται ψαλμοί και μυρίζει λιβάνι.

Οι μικροί μαθητές πήραν τον προκαθήμενο του δεύτερου τη τάξη Πατριαρχείου, από το χέρι για να του δείξουν το σχολείο τους. Η δίψα για μάθηση, η ανάγκη για την πίστη στο Θεό, ακόρεστη. Ο πατριάρχης Θεόδωρος, μίλησε με τους μαθητές τους δασκάλους και μοίρασε σε έναν προς έναν δώρα.

Επόμενος σταθμός του Πατριάρχης Αλεξανδρείας, η ενορία του Αγίου Αθανασίου AMUACA. Εκεί τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως ενός ιερέα, του παπά – Θανάση, που ήταν πρωτεργάτης της ιεραποστολής στην περιοχή. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Βόρεια Ουγκάντα, ήταν η ενορία της Αναστάσεως OJWINA και αμέσως μετά επέστρεψε στην πρωτεύουσα Καμπάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ