ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ανταρσία ανώτερων στελεχών του σοσιαλιστικού κόμματος

Ισπανία: Ανταρσία ανώτερων στελεχών του σοσιαλιστικού κόμματος
Σκισμένη αφίσα με τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στην πόλη Λουγόνες (Lugones) της Ισπανίας, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Eloy Alonso

Ομάδα ανώτερων στελεχών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) υπέβαλαν σήμερα μαζικά την παραίτησή τους σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τον ηγέτη του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sanchez) να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Τα στελέχη του PSOE επιδιώκου με αυτόν τον τρόπο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Ισπανία εδώ και εννέα μήνες, εκτιμούν τα ισπανικά ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση.

Οι εφημερίδες El País και El Mundo όπως και το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser ανέφεραν ότι 17 στελέχη της 38μελούς εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος παραιτήθηκαν

Πηγή ενήμερη για τις ζυμώσεις στους κόλπους των ισπανών σοσιαλιστών είχε νωρίτερα αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεδομένου ότι άλλα δύο στελέχη είχαν παραιτηθεί πριν από μήνες, ενώ ένα στέλεχος απεβίωσε, η επιτροπή απομένει με λιγότερα από τα μισά της μέλη.

Αυτό σημαίνει ότι τεχνικά το όργανο διαλύεται, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ο εσωτερικός μηχανισμός διοίκησης και να υποχρεωθεί το κόμμα στη σύγκληση συνεδρίου για να εκλέξει νέα ηγεσία σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ενέργεια αυτή θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τους συντηρητικούς του Μαριάνο Ραχόι (Mariano Rajoy), τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό αδιέξοδο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ