ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Τραμπ μπορεί να μην πλήρωσε φόρους για δύο δεκαετίες, λένε οι NYT

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Ο Τραμπ μπορεί να μην πλήρωσε φόρους για δύο δεκαετίες, λένε οι NYT
REUTERS -Jonathan Ernst

Στο ενδεχόμενο ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,να είχε αποφύγει, με νόμιμο τρόπο, να πληρώσει του φόρους του επί σχεδόν 20 χρόνια, αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι New York Times.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το 1995 ο Τραμπ είχε δηλώσει ζημιές 916 εκατομμυρίων κι έτσι απέφυγε να καταβάλλει φόρους.

Το δημοσίευμα έρχεται να αναταράξει ακόμη μια φορά το θέμα των φορολογικών δηλώσεων του μεγιστάνα των ακινήτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέκαθεν αρνούνταν να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, κάτι που συνήθως κάνουν οι υποψήφιοι για την προεδρία, για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Η αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον το έχει ήδη πράξει.

Οι πληροφορίες για την δήλωση του 1995 ήρθαν από ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα. Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμιμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013.

Οι γιγαντιαίες ζημιές στον τραπεζικό λογαριασμό του Τραμπ οφείλονταν σε αποτυχημένες επιχειρηματικές του κινήσεις, όπως το καζίνο του Ατλάντικ Σίτι, στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και σε άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε στον ξενοδοχειακό τομέα και στις αερομεταφορές.

Όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω άρθρο ο υποψήφιος δεν δέχθηκε να απαντήσει άμεσα. Η προεκλογική του ομάδα όμως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ, «ένας ταλαντούχος επιχειρηματίας», «δεν πληρώνει περισσότερους φόρους απ' ό,τι ορίζει ο νόμος». Ακόμη χαρακτηρίζει τους New York Times «προέκταση της εκστρατείας της Κλίντον, του Δημοκρατικού Κόμματος και των ειδικών συμφερόντων του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ