ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία και επεκτείνεται το chemsex

Ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία και επεκτείνεται το chemsex
GettyImages/Carl Court (φωτογραφία αρχείου)

Σε κλαμπ και μυστικούς τόπους συνάντησης, στο μισοσκόταδο και στην παραζάλη των ρέιβ ρυθμών, νέοι και εύποροι Βρετανοί επιδίδονται σε όργια με πολλαπλούς συντρόφους, έχοντας κάνει χρήση χημικών ναρκωτικών.

Τα πάρτι του chemsex έχουν μαραθώνια διάρκεια – μπορεί να κρατήσουν και 72 ώρες – και σε αυτά φαγητό και ύπνος περισσεύουν. Οι συμμετέχοντες αναμένουν την έλευση της Παρασκευής και παραδίδονται στο σεξ και τη χρήση ναρκωτικών μέχρι και τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Telegraph που βασίζεται σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στην British Medical Journal, οι μυημένοι στο chemsex είναι νέοι και ευκατάστατοι επαγγελματίες, ομοφυλόφιλοι αλλά και ετεροφυλόφιλοι.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι οπαδοί του chemsex αγνοούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, παρά το γεγονός ότι επιδίδονται σε σεξουαλικές συνευρέσεις με αγνώστους και πολλαπλούς συντρόφους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.100 ομοφυλόφιλων ανδρών στη Βρετανία , το 1/5 είχε κάνει «chemsex» τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως γράφει η Telegraph, πάνω από το 60% όσων επισκέπτονται κλινικές αποτοξίνωσης στο Λονδίνο, κάνουν συχνά «chemsex». Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα πάρτι δεν κινδυνεύουν μόνο από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και από κρίσεις πανικού, κόπωση και κατάθλιψη.

Η «σύνθεση» του chemsex

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συνευρέσεις είναι κυρίως η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, (crystal meth), η μεφεδρόνη (4-methylmethcathinone) (4-MMC) αλλά και σκευάσματα όπως το αποκαλούμενο «σιρόπι του βιασμού» (GBL) και το υγρό έκσταση (GHB). Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ανήκει στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη. Δεδομένου ότι τα στερητικά συμπτώματα της μεθαμφεταμίνης είναι εξαιρετικά οδυνηρά και σκληρά, οι περισσότεροι χρήστες επιστρέφουν στη χρήση του – έτσι, το 93% από αυτούς που χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς τρόπους αποτοξίνωσης, ξανακυλούν στη χρήση της, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ. Η μεφεδρόνη (4-methylmethcathinone) (4-MMC) είναι ένα διεγερτικό ναρκωτικό, που προκαλεί ευφορία, αϋπνία και μεγάλη ενεργητικότητα και ανήκει στην ομάδα των αμφεταμινών.

Παλαιότερο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung κατέγραφε την εξάπλωση στην Γερμανία του ναρκωτικού Badesalz που βασίζεται στην μεφεδρόνη και ανέφερε τις επικίνδυνες παρενέργειές του: ισχυρές παραισθήσεις, αυτοκτονική διάθεση, ξαφνική επιθετικότητα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες και εξαρτησιογόνες ουσίες είναι το «σιρόπι του θανάτου» (GBL - Γάμα βουτυρολακτόνη) και η GHP (gamma-hydroxybutyrate) της οποίας η χρήση έχει καταγραφεί σε συμβάντα σεξουαλικών επιθέσεων με επακόλουθη αμνησία. Όπως αναφέρει στη σχετική έκθεση της British Medical Journal ο γιατρό Ρίτσαρντ Μα, τα πάρτι του chemsex αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία. Η εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους χημικά σκευάσματα, σε συνδυασμό με την επέκταση μίας τόσο επικίνδυνης κουλτούρας στις κοινωνικές ομάδες που καταγράφονται στην έκθεση, «έχει δημιουργήσει μία έκρηξη στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων». Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν επιζητούν ιατρικές συμβουλές για τις παρενέργειες του chemsex, με αποτέλεσμα η δράση τους να παραμένει ερμητικά κλειστή πίσω από τις πόρτες των συνευρέσεών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ