ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ανακοίνωσε 8ωρη κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι

Η Ρωσία ανακοίνωσε 8ωρη κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι
REUTERS/Maxim Zmeyev

Οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν 8ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι στις 30 Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την πόλη οι άμαχοι και οι αντάρτες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι (Sergei Rudskoy):

Είμαστε έτοιμοι να παύσουμε τα πυρά ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι από τις ΜΚΟ.

Όπως αναφέρει τo Reuters, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει από τις 8:00 το πρωί έως και τις 4:00 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο άμαχος πληθυσμός μπορεί να εγκαταλείψει τον ανατολικό τομέα της πόλης από έξι οδικούς άξονες, ενώ οι αντάρτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο ασφαλείς διαδρόμους για να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι με κατεύθυνση προς την Ιντλίμπ.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη έπειτα από αίτημα των ανθρωπιστικών οργανώσεων ανά πάση στιγμή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση ιατρών και την μεταφορά των τραυματιών και των ασθενών. «Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στο Χαλέπι», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησαν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας και της Ρωσίας εξαιτίας της πολιορκίας του Χαλεπίου.

Όπως είχε πει ο Τζον Κέρι μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης με θέμα τη Συρία, που έγινε στο Λονδίνο:

Εξετάζουμε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ