ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απορρίπτει τις αιτιάσεις ΟΗΕ και Δύσης για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

Η Μόσχα απορρίπτει τις αιτιάσεις ΟΗΕ και Δύσης για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία
Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν και ο ομόλογός του της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ (Rafael Ramirez) ασκούν βέτο σε ψήφισμα που απαιτούσε την άμεση παύση των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Eduardo Munoz

Η Ρωσία θεωρεί ότι τα συμπεράσματα της έρευνας του ΟΗΕ για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, –συμπεράσματα στα οποία η ευθύνη επιρρίπτεται στη Δαμασκό– είναι «πλήρη αντιφάσεων και επομένως μη πειστικά».

Αυτό δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν (Vitaly Churkin).

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους, οι ερευνητές κατηγορούν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ότι έκαναν τρεις φορές χρήση χημικών όπλων σε επιθέσεις εναντίον του ίδιου του συριακού λαού το 2014 και το 2015.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αιρώ (Jean-Marc Ayrault) υποστήριξε νωρίτερα ότι οι βομβαρδισμοί σε ένα σχολείο στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 22 παιδιών σύμφωνα με τη UNICEF, δεν μπορεί παρά να έγιναν είτε από την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας ή από αυτή της Συρίας.

«Ποιος είναι υπεύθυνος; Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η αντιπολίτευση, διότι για να βομβαρδίσεις από αέρος χρειάζεσαι αεροπλάνα. Είναι είτε οι Σύροι, το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ή οι Ρώσοι», δήλωσε ο Αιρώ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε επίσης ότι είτε η συριακή κυβέρνηση είτε η Ρωσία ευθύνονται για τον βομβαρδισμό στο σχολείο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν το καθεστώς του Άσαντ ή οι Ρώσοι που έκαναν το αεροπορικό πλήγμα, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι κάποιος από τους δύο», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ (Josh Earnest). «Ακόμη κι αν ήταν το καθεστώς Άσαντ που προχώρησε (στην επιδρομή), το καθεστώς Άσαντ είναι σε θέση να κάνει τέτοιου είδους επιθέσεις απλά και μόνο επειδή υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση».

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) ζήτησε σήμερα να υπάρξει «άμεση και αμερόληπτη έρευνα» για τους πολυαίμακτους βομβαρδισμούς στο σχολείο της πόλης Ιντλίμπ (Idlib). «Εάν ήταν εσκεμμένη, αυτή η επίθεση μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown), απαίτησε να γίνει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για το «έγκλημα πολέμου» που διαπράχθηκε στο σχολείο στην Ιντλίμπ.

«Ζητώ από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συναινέσει άμεσα η εισαγγελέας του ICC να διεξαγάγει έρευνα για αυτό που πιστεύω ότι αποτελεί έγκλημα πολέμου», είπε ο Μπράουν με δηλώσεις του στον Τύπο.

Η ρωσική στάση

Churkin phone 2016 10 08T203135Z 1612513329 S1BEUFVUWDAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA UN

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν μιλά στο τηλέφωνο πριν από τη ψηφοφορία για ψήφισμα, το οποίο απαιτεί άμεση παύση των πτήσεων και αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι της Συρίας, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη - Πηγή: REUTERS/Eduardo Munoz

Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στα πλήγματα αυτά.

«Η Ρωσία δεν έχει καμιά εμπλοκή σε αυτή τη φρικτή τραγωδία», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα (Maria Zakharova).

Εξάλλου o επικεφαλής πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ (Igor Konashenkov), τόνισε ότι δεν βρίσκονταν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο πάνω από το σχολείο της Ιντλίμπ, όταν έγινε η πολύνεκρη επιδρομή, την 26η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος είπε ότι εικόνες που συγκεντρώθηκαν με ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον χώρο του σχολείου δείχνουν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν μοιάζουν να οφείλονται σε πλήγματα από αέρος.

Σύμφωνα με τη UNICEF, 22 παιδιά και έξι εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα στο σχολείο, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία. Ωστόσο, η UNICEF δεν προσδιόρισε ποιος έκανε τους βομβαρδισμούς.

Η Δύση αντιδρά ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση στην αιφνιδιαστική ρωσική παρέμβαση στον συριακό πόλεμο, που ξεκίνησε με τη χρήση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και έχει αντατρέψει την κατάσταση στο πολεμικό πεδίο.

Η παρουσία της Μόσχας υπήρξε σωτήρια για τον σύμμαχό της πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ (Bashar al-Assad). Οι Ρώσοι διαβεβαιώνούν σε όλους τους τόνους πως πλήττουν μόνο «τρομοκρατικούς στόχους».

Ερωτηθείς σήμερα ο Ζαν Μαρκ Αιρώ για την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα στην κοινότητα Κμένας (Qmenas), στην επαρχία Ιντλίμπ στις 24 Μαρτίου 2015, επανέλαβε ότι η Γαλλία θέλει να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδικάζει και θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους διαπράττουν τέτοιες επιθέσεις.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα πέντε φορές το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την έγκριση σχεδίων απόφασης που σχετίζονταν με τον πόλεμο στη Συρία.

Όσον αφορά τα χημικά όπλα, η Μόσχα εκτιμά ότι τα συμπεράσματα των ειδικών του οργανισμού και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons – OPCW) δεν είναι επαρκώς πειστικά.

Churkin Syrian 2016 10 08T202906Z 844431466 S1BEUFVUQKAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA UN

Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Αλ Τζαφάρι (Bashar al-Jaafari) συνομιλεί με τον ομόλογό του Βιτάλι Τσούρκιν πριν από τη ψηφοφορία για ψήφισμα, το οποίο απαιτεί άμεση παύση των πτήσεων και αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι της Συρίας, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη - Πηγή: REUTERS/Eduardo Munoz

ΔΗΜΟΦΙΛΗ