ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με τα ρατσιστικά σχόλια του Έτινγκερ

Σάλος με τα ρατσιστικά σχόλια του Έτινγκερ
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ/φωτογραφία αρχείου)

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν τα ρατσιστικά σχόλια του Επιτρόπου της Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ για τους Κινέζους και τους ομοφυλόφιλους.

Οι αναφορές του «αυτούς με τα σχιστά μάτια» και τα περί «επιβολής του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, προκάλεσαν σάλο στην Γερμανία.

Καλεσμένος μιας ομοσπονδίας επικεφαλής επιχειρήσεων στο Αμβούργο την Τετάρτη το βράδυ, ο Έτινγκερ εκφώνησε μια ομιλία που κατέγραψε ένας από τους συμμετέχοντες, ενώ το βίντεο ανήρτησε στον ιστότοπό του το περιοδικό Spiegel.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, που αναμένεται να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού, εμφανίζεται να καταφέρεται κατά των Κινέζων, των γυναικών, του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ή ακόμα και του πρώην καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο ίδιος αφηγείται ότι συναντήθηκε με Κινέζους υπουργούς, όλοι τους «χτενισμένοι από τα αριστερά στα δεξιά με μαύρο βερνίκι παπουτσιών».

Το πρόσωπο που κατέγραψε την ομιλία επιβεβαίωνει ότι άρχισε να τη βιντεοσκοπεί αφού ο Γερμανός Επίτροπος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να δούμε τους «απατεώνες» και τους «σχιστομάτηδες» να επωφελούνται από την ανικανότητα της Ευρώπης να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ «πρέπει επειγόντως να ξανασκεφθεί την θεώρησή του για τον κόσμο» είπε η γενική γραμματέας το Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Καταρίνα Μπάρλευ, σε δηλώσεις της στο περιοδικό Der Spiegel. «Κάποιος που διαδίδει ανοιχτά τις ρατσιστικές και ομοφοβικές απόψεις δεν διαθέτει τα προσόντα για τα ανώτερα δημοσία αξιώματα» πρόσθεσε η ίδια.

Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα Die Welt, ο Γκίντερ Έτινγκερ υπεραμύνθηκε των δηλώσεών του.

«Επρόκειτο για μια κοινότυπη έκφραση, που σε καμία περίπτωση δεν δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την Κίνα» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Στην ίδια ομιλία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός αξιωματούχος περιγράφει τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο του συντηρητικού κόματος CSU, συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών του CDU της Άγγελα Μέρκελ, όπου ανήκει, ως έναν «light λαϊκιστή».

Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι «ο γάμος ομοφυλοφίλων επιβλήθηκε» μιλώντας για μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται υπό διαβούλευση στη Γερμανία, όπου ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν έχει νομιμοποιηθεί.

«Ένας Ευρωπαίος Επίτροπος πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται με αξιοπιστία τις ευρωπαϊκές αξίες κατά των διακρίσεων αντί να διαδίδει ρατσιστικές και ομοφοβικές προκαταλήψεις» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η Στέφανι Σμιντ, εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Ομοφυλοφίλων και Λεσβιών της Γερμανίας (LSVD), αξιώνοντας τη συγγνώμη του αξιωματούχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ