ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Μπαγκντάντι σε σπάνια εμφάνιση: Ο πόλεμος ενδυναμώνει την πίστη μας

Μήνυμα Μπαγκντάντι σε σπάνια εμφάνιση: Ο πόλεμος ενδυναμώνει την πίστη μας
Πηγή: Reuters/Twitter

Το πρώτο μήνυμα μετά από αρκετούς μήνες και το πρώτο από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, απηύθυνε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

"Αυτός ο ολοκληρωτικός πόλεμος και η μεγάλη τζιχάντ που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος σήμερα απλώς ενδυναμώνει την βαθιά πίστη μας, Θεού θέλοντος, και τη βεβαιότητά μας ότι όλο αυτό αποτελεί προανάκρουσμα για τη νίκη", είπε σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα από τους υποστηρικτές του στο διαδίκτυο.

Ο Μπαγκντάντι κάλεσε τους πιστούς του να πολεμήσουν «τον εχθρό του Θεού» και τους μαχητές αυτοκτονίας να "μεταμορφώσουν τις νύχτες των απίστων σε μέρες, να σπείρουν το χάος στη χώρα τους και να κάνουν το αίμα τους να τρέξει σαν ποτάμια".

Χθεσινά δημοσιεύματα, πάντως ήθελαν τον Μπαγκντάντι να βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Μοσούλη. Τις πληροφορίες μετέφερε Κούρδος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, στον βρετανικό Independent.

«Ο Μπαγκντάντι είναι εκεί. Κι αν σκοτωθεί τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα (του ''Ισλαμικού Κράτους'')» είπε στον Independent ο Φουάντ Χουσεϊν, προσωπάρχης του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, και επικαλέστηκε διασταυρωμένες πληροφορίες της κυβέρνησής του.

Κοινή είναι η εκτίμηση πως αν πράγματι ο Μπαγκντάντι βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν την προέλαση του στρατού της Βαγδάτης.

Ο Μπαγκντάντι, είναι αυτός που εξήγγειλε, από τη Μοσούλη, πριν από δύο χρόνια, τη δημιουργία του χαλιφάτου. Έκτοτε αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής. Ο φόβος της προδοσίας μάλιστα είναι τόσο μεγάλος που ακόμη και οι ακόλουθοί του αγνοούν το που βρίσκεται. Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Πήτερ Νόιμαν, του King's College of London έχει πει μάλιστα πως: «Ο αλ Μπαγκντάντι κι οι ακόλουθοί του αποφεύγουν κινητά και συσκευές που εκπέμπουν σήματα GPS και συνομιλούν μόνον με Walkie Talkies με εμβέλεια ενός-δύο χιλιομέτρων. Κι αυτές τις συνομιλίες δεν μπορούν να τις ''συλλάβουν'' μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα».

Τώρα -ενώ οι μάχες είναι σε εξέλιξη- οι τζιχαντιστές θα πρέπει να εκλέξουν νέο χαλίφη. Ωστόσο, θεωρείται πως δεν υπάρχει διάδοχος που να έχει το «πρεστίζ» του Μπαγκντάντι, ο οποίος και ίδρυσε το χαλιφάτο.

Χαϊντέρ αλ Αμπαντί: "Οι τζιχαντιστές θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν"

Σκληρές μάχες για να απελευθερώσουν τη Μοσούλη και να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δίνουν οι ιρακινοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν πλέον καταφέρει να μπουν μέσα στην πόλη. «Ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν...», διακήρυξε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι. «Θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν έχουν οδό διαφυγής», πρόσθεσε.

iraq

Πηγή: REUTERS / ZOHRA BENSEMRA

Εντείνονται οι μάχες, ετοιμάζονται μαζικά κύματα φυγής

Η επιχείρηση των στρατιωτικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ (η οποία βρίσκεται από το 2014 στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους) ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου. Εξαιτίας των μαχών, που εντείνονται τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για μαζική φυγή αμάχων τις επόμενες ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι ζωές 1,5 εκατομμυρίου αμάχων είναι σε κίνδυνο και πλέον διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρου του Ιράκ», δήλωσε ο διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης NRC, Βόλφγκανγκ Γκρέσμαν.

Οι άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες

Ο ISIS χρησιμοποιεί την τακτική της καμένης γης. Καταστρέφει σπίτια, κτίρια, γέφυρες, προσπαθώντας να εμποδίσει την ιρακινή προέλαση. Από την αρχή της επιχείρησης για τη Μοσούλη πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν και πολλοί σκοτώθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές ή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς», κατήγγειλε ο Γκρέσμαν.

1 copy

Πηγή:REUTERS/Goran Tomasevic

isis3

Πηγή:REUTERS/Goran Tomasevic

ISIS1 copy

Πηγή: REUTERS/Zohra Bensemra

ISIS2

Πηγή: REUTERS/Zohra Bensemra

Απαγωγές και Εκτελέσεις αμάχων

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό μετανάστευσης (ΔΟΜ) από την αρχή της επιχείρησης έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι. Ο ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την τύχη των αμάχων τους οποίους έχει απαγάγει το ΙΚ με πιθανό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Άλλες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο ΟΗΕ, κάνουν λόγο για την εκτέλεση από το ΙΚ περίπου 300 ανθρώπων στην περιοχή της Μοσούλης..

640x640 1

Πηγή: REUTERS/Ahmed Jadallah

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές επιχείρησαν τη Δευτέρα να μεταφέρουν αναγκαστικά με φορτηγά στη Μοσούλη άλλους 25.000 πολίτες από παρακείμενη πόλη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα φορτηγά γύρισαν πίσω υπό την πίεση των περιπολιών αρμάτων μάχης.

2016 10 16T102818Z 1910720083 S1BEUHHBUOAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL

REUTERS/Ari Jalal

600.000 παιδιά κινδυνεύουν

Η οργάνωση Save the Children ανέφερε ότι τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη και απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν "ανθρωπιστικοί" διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη.

map

ΔΗΜΟΦΙΛΗ