ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Η βραδιά που έκανε τον Τραμπ πρόεδρο

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Η βραδιά που έκανε τον Τραμπ πρόεδρο
REUTERS/Mary Schwalm

Σε πείσμα προβλέψεων και δημοσκόπων ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε όχι μόνο να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά συγκεντρώνοντας τόσο τη λαϊκή όσο και την εκλεκτορική ψήφο και μάλιστα υπερβαίνοντας τον απαραίτητο μίνιμουμ αριθμό των 270. 

 

Τελευταία στη σειρά, και η πολιτεία που του άνοιξε διάπλατα την πόρτα για τον Λευκό Οίκο, ήταν το Γουισκόνσιν. Είχε προηγηθεί πολύωρο θρίλερ και μάχη στήθος με στήθος με την Χίλαρι Κλίντον για την κατάκτηση του ενός από τα δύο πετράδια του στέμματος, δηλαδή, τη Φλόριντα.

Όταν τελικώς την κατέκτησε, την πρόσθεσε στο έτερο πετράδι, δηλαδή το Οχάιο, το οποίο σταθερά από το 1964 και μετά "δείχνει" αδιαλείπτως τον νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Γύρω στις 9:30 ώρα Ελλάδας, ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, με βήμα αργό και ένα ελαφρύ μειδίαμα,πήρε τη θέση του πίσω από το βήμα για να απευθυνθεί, ως πρόεδρος πλέον στους πολίτιες των ΗΠΑ.

Τα πρώτα του λόγια ήταν για τη Χίλαρι."Έδωσε σκληρή μάχη. Την ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες της στη χώρα". Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Προεδρία του δεν θα είναι διχαστική - κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε με σφοδρότητα εντός και εκτός ΗΠΑ - υπογράμμισε ότι θα είναι Πρόεδρος όλων των Αμερικανών, τους οποίους και κάλεσε να παραμερίσουν διαφορές και να ενωθούν. "Η ισχύς εν τη ενώσει" τόνισε, "έτσι ώστε" προσέθεσε "μαζί να ξαναχτίσουμε το Έθνος μας και να αναβιώσουμε το αμερικανικό όνειρο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ