ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

Ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία
Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4R σημειώθηκε λίγο μετά τις 13.00 (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Ζηλανδία. Εκδόθηκε προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι. 

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς (Christchurch), ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ωστόσο χρήστες του Twitter κάνουν λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους, ενώ έχουν εκκενωθεί και όλα τα ξενοδοχεία της πόλης.

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό με τους μεγαλύτερους σε μέγεθος να είναι 6.2, 5.7 και 5.8 Ρίχτερ.

"Χτύπησε" το πρώτο τσουνάμι

Σύμφωνα με τη την Anna Kaiser, σεισμολόγο στο Ινστιτούτο GNS, κύματα ύψους ενός μέτρου καταγράφηκαν ήδη στην περιοχή του North Canterbury.

Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας τα πρώτα κύματα δεν θα είναι και τα πιο μεγάλα ενώ υπολογίζεται ότι θα συνεχιστούν για ορισμένες ώρες ακόμα.

Παράλληλα, συνεχώς εκδίδονται προειδοποιητικές ειδοποιήσεις με τις οποίες καλούνται οι πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές της χώρας.

Επιπλέον, ακούγονται στην περιοχή ακούγονται και προειδιοποιητικές σειρήνες για τσουνάμι

Η Πολιτική Προστασία της χώρας εξέδωσε πριν λίγο προειδοποιητικό δελτίο για πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμί. Οι αρχές συμβουλεύουν κατοίκους παράκτιων περιοχών του νότιου νησιού να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να είναι ασφαλείς.

chr1

Twitter / nadhirahzakaria

Για 6,6R κάνει λόγο το Geonet, για 7,9R το Ευρωμεσογειακό

Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση της Γεωφυσικής Υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας για το μέγεθος του σεισμού συγκριτικά με τη μέτρηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου, καθώς το Geonet κάνει λόγο για 6,6R (σ.σ. τεράστια διαφορά ειδικά όταν τέτοια μεγέθη). Το Ευρωμεσογειακό, τέλος, δίνει τον σεισμό στα 7,9R.

Ο φονικός σεισμός του 2011

Το Christchurch είναι μια πόλη που έχει χτυπηθεί πολλάκις από τον Εγκέλαδο τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε καταγραφεί σεισμός μεγέθους 7,1R στην ευρύτερη περιοχή του Canterbury, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Έξι μήνες αργότερα, όμως και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου του 2011, ένα νέο χτύπημα μεγέθους 6,3R με επίκεντρο το Christchurch είχε προκαλέσει τον θάνατο 185 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.500, ενώ ισοπέδωσε την πόλη. Σεισμική δόνηση χωρίς θύματα στο Christchurch είχε σημειωθεί και φέτος, στις 14 Φεβρουαρίου (5,7R).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ