ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί, εικόνα απόλυτης καταστροφής και εκατοντάδες μετασεισμοί

Σεισμός Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί, εικόνα απόλυτης καταστροφής και εκατοντάδες μετασεισμοί
REUTERS/Anthony Phelps

Εκατοντάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και εικόνα καταστροφής.

Ελικόπτερα με ιατρικό προσωπικό και σωστικά συνεργεία μετέβησαν άμεσα στο σημείο που ορίστηκε ως επίκεντρο του εγκέλαδου, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες για τραυματίες και καταστροφές.

Ο μεγαλύτερος των μετασεισμών ήταν μεγέθους 6,2 Ρίχτερ και έγινε γύρω στις 1:45 (τοπική ώρα), με τους άλλους να κυμαίνονται μεταξύ 5.7 και 5.8R.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς (Christchurch), ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ. Χρήστες του Twitter κάνουν λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ομάδα διάσωσης της κυβέρνησης τόνισε πως ο σεισμός κατά την διάρκεια της νύχτας ήταν κατά πάσα πιθανότητα δύο ταυτόχρονοι σεισμοί που μαζί κράτησαν για περισσότερα από δύο λεπτά.

Στην πάνω πλευρά του Νότιου Νησιού, το ρεύμα και οι επικοινωνίες έπεσαν, ενώ τεράστιες ρωγμές εμφανίστηκαν σε δρόμους, λόφους και άλλα σημεία, κάνοντας πολύ δύσκολη την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων να φτάσουν στις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο.

Από τον σεισμό προκλήθηκε και ρήγμα σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς πράγμα που προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Radio New Zealand.

To Christchurch έχει ακόμη νωπές τις μνήμες από τον σεισμό του 2011 που στοίχησε την ζωή σε συνολικά 185 ανθρώπους.

new zeland

(REUTERS/Anthony Phelps)

Στην Καϊκούρα οι δύο νεκροί

Η Καϊκούρα δέχθηκε τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Ομάδα διάσωσης 20 ατόμων και δύο ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων έχει φτάσει στην πόλη, ενώ μια δεύτερη είναι σε επιφυλακή στο Christchurch. Εκεί βρέθηκαν και οι δύο νεκροί.

Τουλάχιστον ένας από τους δύο βρέθηκε στα συντρίμμια σπιτιού που έπεσε σαν «τραπουλόχαρτο», όπως είπε χαρακτηριστικά γιατρός τοπικού νοσοκομείου στο Fairfax. Από τα συντρίμμια της οικείας βγήκαν ανασύρθηκαν ζωντανά δύο άτομα.

Δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πυλώνες ηλεκτρισμού έπεσαν με αποτέλεσμα να κοπεί και το ρεύμα. Η τηλεόραση της Νέας Ζηλανδίας μετέδωσε πως και το νερό κόπηκε στην πόλη.

nz

(REUTERS/Anthony Phelps)

Το τσουνάμι

«Τα πρώτα κύματα έφτασαν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις», είπε Sarah Stuart-Black του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας μετά την έλευση του πρώτου κύμματος στις ακτές.

«Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως» μετέδωσε το ραδιόφωνο Radio New Zealand, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η προειδοποίηση οδήγησε ορδή ατόμων και εκκενώσουν τις οικίες τους μετά τον πρώτο σεισμό, ενώ ακούγονταν και προειδοποιητικές σειρήνες. Μετά τον μετασεισμό των 6.2Ρίχτερ δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση.

Κάτοικοι του Wellington, που έμοιαζε με πόλη φάντασμα, δημιούργησαν κομφούζιο στους δρόμους προς το Mount Victoria, ένας λόφο με θέα στην παράκτια πόλη. Γύρω στα εκατό άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών κοιμήθηκαν στο έδαφος ή παγκάκια και σε κάμπινγκ για να σωθούν από νέο χτύπημα του εγκέλαδου ή και πιθανό τσουνάμι.

chr1

Twitter / nadhirahzakaria

Δισεκατομμύρια για τις εργασίες επιδιόρθωσης

«Είναι τεράστια καταστροφή.... Απλά δεν ξέρω.... Είναι μήνες δουλειάς», είπε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, John Key, στον υπουργός Πολιτικής Προστασίας Gerry Brownlee, μετά την έλευσή τους στην περιοχή που χτύπησε ο σεισμός.

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως ο λογαριασμός θα είναι μικρότερος από δύο δισεκατομμύρια», είπε στο Radio New Zealand.

Ο Key ανέβαλε ταξίδι του στην Αργεντινή, όπου επρόκειτο να έχει μια σειρά από συναντήσεις πριν από συνέδριο για την οικονομία την ερχόμενη εβδομάδα.

key nz

(REUTERS/Charlotte Greenfield)

Ο φονικός σεισμός του 2011

Το Christchurch είναι μια πόλη που έχει χτυπηθεί πολλάκις από τον Εγκέλαδο τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε καταγραφεί σεισμός μεγέθους 7,1R στην ευρύτερη περιοχή του Canterbury, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Έξι μήνες αργότερα, όμως και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου του 2011, ένα νέο χτύπημα μεγέθους 6,3R με επίκεντρο το Christchurch είχε προκαλέσει τον θάνατο 185 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.500, ενώ ισοπέδωσε την πόλη. Σεισμική δόνηση χωρίς θύματα στο Christchurch είχε σημειωθεί και φέτος, στις 14 Φεβρουαρίου (5,7R).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ