ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επίθεση Μ. Τσαβούσογλου στην ΕΕ, ανησυχία Φ.Β. Στάινμαϊερ για τις συλλήψεις

Τουρκία: Επίθεση Μ. Τσαβούσογλου στην ΕΕ, ανησυχία Φ.Β. Στάινμαϊερ για τις συλλήψεις
REUTERS/Stringer

Τα βέλη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έστρεψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για τις μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία και την μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο στην ανάσχεση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε ακόμα ότι επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων του Βερολίνου με την Άγκυρα, ότι υποστηρίζει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του PKK και καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε την Άγκυρα για την υποστήριξη του Βερολίνου προς την σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών» απειλών.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έχει βαρεθεί

Η Τουρκία «έχει βαρεθεί» με τον υποτιμητικό τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στάινμαϊερ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εκκρεμούν προσφυγές εναντίον 4.500 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία, όμως μόνο τρεις έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι εναπόκειται στον λαό της χώρας του να αποφασίσει αν θα ισχύσει και πάλι η θανατική ποινή, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας με την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ