ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Ωμότητες στη Μοσούλη και από τις δύο πλευρές

HRW: Ωμότητες στη Μοσούλη και από τις δύο πλευρές
REUTERS/Goran Tomasevic

Συνολικά εικοσιένα άτομα έχουν εκτελεστεί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, από τους τζιαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες.

Κανείς δεν έχει δει τα πτώματα, παρότι είναι ενήμερη και η ιατροδικαστική υπηρεσία της πόλης, λέει η ίδια πηγή. Την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές είχαν κρεμάσει 20 νεκρούς σε όλη την πόλη, πέντε εκ των οποίων σταυρώθηκαν σε διασταύρωση ώστε να προειδοποιήσουν τους κατοίκους να μην συνεργάζονται με τον ιρακινό στρατό.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) από την πλευρά της ανέφερε ότι Ιρακινοί στρατιώτες, πολιτοφύλακες και πολίτες διαμέλισαν πτώματα μαχητών του ΙΚ στα νότια της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις, οι Κούρδοι Πεσμεργκά και οι σιίτες πολιτοφύλακες, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν σχεδόν περικυκλώσει τη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη από το 2014 καταστέλλουν ανηλεώς κάθε διαφωνία, σκοτώνουν τους αντιπάλους τους και υποχρεώνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν τη δική τους εκδοχή του ακραίου Ισλάμ.

Τα θύματα ρίχνονται σε ομαδικούς τάφους έξω από τη Μοσούλη επειδή το ΙΚ θεωρεί τους αντιπάλους του αποστάτες που δεν δικαιούνται να κηδευτούν με θρησκευτική τελετή. Οι οικογένειες πληροφορούνται για την τύχη των δικών τους ανθρώπων από τους καταλόγους με τα ονόματα που δίνονται στους γιατρούς στα νεκροτομεία.

«Ως συνήθως δεν υπάρχουν πτώματα, μόνο ονόματα ανθρώπων που εκτελέστηκαν για διάφορους λόγους. Τώρα οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται με την κατηγορία της συνεργασίας με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», σημείωσε η ιατρική πηγή.

Πριν από την επέμβαση στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές συνήθιζαν να κρατούν τους ομήρους τους επί μήνες, πλέον όμως τους φυλακίζουν για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια ή τους απελευθερώνουν ή τους εκτελούν.

Κάτοικος της Μοσούλης αφηγήθηκε πώς βοήθησε τους γείτονές του να εντοπίσουν τον 24χρονο γιο τους που συνελήφθη από το ΙΚ έξω από το σπίτι του πριν από τρεις εβδομάδες. «Ακούσαμε ότι βρήκαν πάνω του ένα κινητό τηλέφωνο» είπε.

Οι τζιχαντιστές έχουν απαγορεύσει την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν κατασχέσει κινητά τηλέφωνα και δορυφορικά πιάτα για να μην μαθαίνουν οι κάτοικοι τα νέα, ιδίως την πρόοδο των ιρακινών δυνάμεων.

Κάτοικος αποκάλυψε πως οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες από τη συνοικία όπου διαμένει, στη δυτική Μοσούλη, προς τα ανατολικά προάστια, όπου έχουν προωθηθεί οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις. «Οι ρουκέτες πέρασαν από πάνω μας. Ακούσαμε τον ήχο όταν τις εκτόξευσαν και είδαμε τον καπνό στον ουρανό».

Το HRW κατήγγειλε ότι τα πτώματα τουλάχιστον πέντε τζιχαντιστών του ΙΚ διαμελίστηκαν και άλλος ένας εκτελέστηκε αφού παραδόθηκε, στις 3 Οκτωβρίου, όταν σουνίτες μαχητές μιας τοπικής φυλής απέκρουσαν μια επίθεση του ΙΚ στην Καγιάρα, 60 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης.

«Η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει τις δικές της δυνάμεις να αποδώσει ευθύνες, αν ελπίζει να διατηρήσει την ηθική ανωτερότητά της στη μάχη εναντίον του ΙΚ», είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τομέα Μέσης Ανατολής του HRW, Λάμα Φακίχ.

Η Φακίχ υπενθύμισε ότι ο διαμελισμός πτωμάτων και η εκτέλεση αιχμαλώτων μαχητών ή πολιτών συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Ντόπιοι μαχητές διακρίνονται σε βίντεο να κλωτσούν και να φτύνουν τα πτώματα των τζιχαντιστών. Κάποιοι άνδρες, με στρατιωτικές στολές αλλά και με πολιτικά, περικυκλώνουν έναν τζιχαντιστή και τον πυροβολούν από πολύ μικρή απόσταση. Σε άλλες εικόνες, τα πτώματα δένονται σε τζιπ και σέρνονται στους δρόμους.

Το HRW εξετάζει επίσης φωτογραφίες που δείχνουν γυμνούς νεκρούς τζιχαντιστές, κρεμασμένους από τα πόδια ή πτώματα από τα οποία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ