ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φιγιόν vs Ζιπέ για την υποψηφιότητα της Δεξιάς, πρόωρη «σύνταξη» για Σαρκοζί

Γαλλία: Φιγιόν vs Ζιπέ για την υποψηφιότητα της Δεξιάς, πρόωρη «σύνταξη» για Σαρκοζί

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ, θα μονομαχήσουν για την ανάδειξη του υποψηφίου της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του 2017, μετά την συντριπτική ήττα του Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο της «μάχης» των προκριματικών εκλογών της Κυριακής.

Ο Νικολά Σαρκοζί συγκέντρωσε μόλις το 20,6% των ψήφων στις προκριματικές εκλογές, «τερματίζοντας» τρίτος, πίσω από τους Φιγιόν και Ζιπέ, αποτέλεσμα που τον έθεσε εκτός μάχης, και τον ανάγκασε να... βγει στη σύνταξη, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Liberation.

«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», αναφέρει χαρακτηριστικά η Liberation, συνοδεύοντας τον τίτλο με μια φωτογραφία του 62χρονου πολιτικού στην οποία φαίνεται να κοιμάται.

liberation

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την «πτώση» του Σαρκοζί, ο οποίος πάντως έσπευσε να κάνει γνωστό ότι θα ψηφίσει υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντας «ελεύθερους» τους ψηφοφόρους του, αλλά καλώντας τους "να μην πάρουν ποτέ τον δρόμο των άκρων".

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) επικράτησε συντριπτικά στον χθεσινό πρώτο γύρο με 44% των ψήφων και είναι πλέον το φαβορί ενόψει του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής οπότε και θα αντιμετωπίσει τον Αλέν Ζιπέ (28,6% των ψήφων), επίσης πρωθυπουργό (1995-1997) υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ. Ωστόσο θα έχει δυσκολία να καλύψει τη διαφορά που τους χωρίζει.

Δημοσκοπική άνοδος για τον Φρανσουά Φιγιόν

Στο περιθώριο της μονομαχίας Ζιπέ-Σαρκοζί κατά το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φρανσουά Φιγιόν κατέγραψε άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ο 62χρονος χαμηλών τόνων πολιτικός είχε δηλώσει το 2007 ότι βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους σε πτώχευση, κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα: κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων...

Καθολικός, πατέρας πέντε παιδιών και πολύ συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, θέλει να αφαιρέσει τη γαλλική υπηκοότητα από τους Γάλλους που έφυγαν για να συμμετάσχουν στον τζιχάντ, να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Απέναντί του, ο 71χρονος, απόμακρος, αλλά μαχητικός Αλέν Ζιπέ, υποσχέθηκε «μία μάχη σχέδιο το σχέδιο» με τον Φρανσουά Φιγιόν, με το πρόγραμμα του οποίου ασχολήθηκε πολύ καθυστερημένα, στο τέλος της εκστρατείας. Μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, κύριο μέλημά του ήταν η αποστασιοποίηση από τον Νικολά Σαρκοζί με ισορροπημένες πολιτικές θέσεις και αρνούμενος να καταφύγει στη διαίρεση ή τη στροφή των λαϊκών στρωμάτων κατά των ελίτ. Όμως, υποτίμησε τον Φρανσουά Φιγιόν.

Δημοσκόπηση της Opinionway που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ δίνει τον Φιγιόν νικητή με 54%, απέναντι στον Ζιπέ με 46% στον δεύτερο γύρο.

Μεγάλη συμμετοχή στις πρώτες προκριματικές εκλογές

Οι πρώτες προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς χαρακτηρίσθηκαν από μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων που μεταφράσθηκε σε συμμετοχή 4 εκατομμυρίων, εξαιτίας της κρισιμότητας της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα αριστερά κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών των Απρίλιο 2017, αφήνοντας τη θέση της για μία μονομαχία στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον υποψήφιο της δεξιάς και την επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα τον υποψήφιο της δεξιάς νικητή, αλλά η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ και η επικράτηση της επιλογής του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα προκαλούν επιφυλακτικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ