ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. σφυροκοπεί την Τουρκία για τα δικαιώματα

Η Ε.Ε. σφυροκοπεί την Τουρκία για τα δικαιώματα
Μέλη των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας σε επιφυλακή έξω από εκλογικό κέντρο, στο Ντιγιάρμπακιρ REUTERS/Sertac Kayar

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Τουρκία για υπαναχώρηση στα θέματα του νόμου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών έκφρασης, καλώντας παράλληλα την τουρκική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα σε μια απόρρητη έκθεση των Βρυξελλών, η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι την διεξαγωγών των εθνικών εκλογών στη χώρα.

«Η έκθεση δίνει έμφαση στο συνολικά αρνητικό κλίμα που καταγράφεται σχετικά με την τήρηση των νόμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα,» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία και την υποψηφιότητα της ως μέλος της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters, αναφέρει επίσης μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας και η αυξανόμενη πολιτικοποίηση της κρατικής διοίκησης ως μέρος του κόμματος AK του Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια.

Η ΕΕ, η οποία επειγόντως επιχειρεί να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Ερντογάν για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προσφύγων από τη Συρία και άλλων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επέμεινε ότι δεν καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολιτικούς λόγους.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες για την αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ,» αναφέρεται στην έκθεση. «Ωστόσο, η δέσμευση αυτή αντικαταστάθηκε από τη θέσπιση περιορισμών της βασικής νομοθεσίας για το κράτος δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι που έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.»

Η έκθεση σκιαγραφεί ένα δικαστικό σύστημα που ολοένα και περισσότερο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης ή υπόκειται σε αδικαιολόγητη πολιτική πίεση.

«Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, από το 2014,» σύμφωνα με την έκθεση.
«Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχουν υπονομευθεί σημαντικά και δικαστές και εισαγγελείς τελούν υπό ισχυρή πολιτική πίεση.»

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να διατηρήσουν το αποκαλυπτικό έγγραφο μυστικό και να το δημοσιοποιήσουν μετά βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας της 1ης Νοεμβρίου- τις δεύτερες εθνικές εκλογές του τρέχοντος έτους - καθώς η ΕΕ επιδιώκει τη συνεργασία της Άγκυρας στην ανακοπή της ροής των προσφύγων της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ