ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την τύχη της Παρκ μετά το σκάνδαλο

Νότια Κορέα: Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την τύχη της Παρκ μετά το σκάνδαλο
REUTERS/Jeon Heon-Kyun/Pool

«Το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για το μέλλον μου, ακόμη και για την παραμονή στην εξουσία». Με αυτά τα λόγια έκλεισε το τηλεοπτικό της διάγγελμα η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χίε, η οποία στροβιλίζεται στη δίνη ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου τους τελευταίους μήνες.

Οι φωνές που ζητούν την παραίτησή της πληθαίνουν, ειδικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα που το ποσοστό της αποδοχής της, έχει κατρακυλήσει στο 4%, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η Παρκ επιχείρησε να διαχειριστεί την κρίση με ανασχηματισμό, ο οποίος όπως φαίνεται δεν στάθηκε αρκετός για να κοπάσουν οι φωνές εναντίον της.

Κι ενώ πολλοί θα περίμεναν η Παρκ να ανακοινώσει την παραίτησή της, εκείνη πέταξε το μπαλάκι στο Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, το οποίο πλέον καλείται να λάβει απόφαση σχετικά με την παραμονή της ή μη στο τιμόνι της χώρας.

2016 11 29T075731Z 2098434936 RC1495E1C2E0 RTRMADP 3 SOUTHKOREA POLITICS

Πηγή: Kim Do-hoon/Yonhap via REUTERS

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές ότι παιδική φίλη της Παρκ είχε πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα, ενώ κατηγορήθηκε και για την άσκηση επιρροής στην κυβερνητική πολιτική της χώρας, παρόλο που δεν κατείχε επίσημο αξίωμα.

2016 11 29T062047Z 1961181993 RC1C771B1100 RTRMADP 3 SOUTHKOREA POLITICS PRESIDENT

Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji

Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες είχαν σαν αποτέλεσμα να συλληφθεί η φίλη της Προέδρου της χώρας, ενώ σε ότι αφορά την ίδια την Παρκ, αν και οι εισαγγελικές αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί της, οι συνήγοροί της απέρριψαν το αίτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ