ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί με οικοδεσπότη τον Άιντε

Κυπριακό: Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί με οικοδεσπότη τον Άιντε

Δείπνο στους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί θα παραθέσει απόψε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο 'Εσπεν Μπαρθ 'Άιντε θα φιλοξενήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη σε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 1η Δεκεμβρίου 2016 στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη Περιοχή (UNPA)».

Όπως γράφει η εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Άιντε είχε το πρωί της Πέμπτης συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφέροντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν αργά αλλά σταθερά. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα μπορεί να πει περισσότερα.

Ο κ. Άιντε συνέστησε προσοχή κυρίως από τα ΜΜΕ να μην επιρρίπτονται ευθύνες από την μια πλευρά στην άλλη.

«Έχουμε διανύσει τόση απόσταση που θα ήταν τραγικό αν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία πάνω σε θέματα τα οποία σίγουρα μπορούν να γεφυρωθούν. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχουν σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία».

Ο κ. Αϊντε επανέλαβε, σύμφωνα με τον «Πολίτη» ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν τη διαδικασία και «εργαζόμαστε για την εξεύρεση της σωστής φόρμουλας. Οταν φθάσουμε εκεί, θα το ανακοινώσω».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο κύριος στόχος είναι οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι μαζί αλλά και «να διευθετήσουμε το τελευταίο μίλι των επόμενων βδομάδων».

Ανέφερε ότι ανησυχεί για το τι συμβαίνει εκτός των διαπραγματεύσεων και ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κλίμα απαισιοδοξίας το οποίο αν και είναι κατανοητό υπάρχει επίσης και σκλήρυνση των θέσεων. «Εκείνοι που ήταν αισιόδοξοι τώρα νιώθουν ότι τώρα είναι πιο δύσκολο και αυτό είναι κακό σημάδι. Πιστεύω, ότι και ο Τύπος διαδραματίζει ρόλο στο να μην συντείνει στο αίσθημα ότι η μια πλευρά είναι πάντα σωστή και η άλλη λανθασμένη. Ολοι θα πρέπει να νιώθουν την ευθύνη για να διατηρήσουν την ελπίδα ζωντανή.

Δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια», ολοκλήρωσε ο Άιντε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ