ΚΟΣΜΟΣ

Η πραγματική φωνή του Αδόλφου Χίτλερ (vid)

Η πραγματική φωνή του Αδόλφου Χίτλερ (vid)

Δεν ήθελε ποτέ να τον ηχογραφούν χωρίς να το ξέρει. Ήθελε πάντα να είναι ενήμερος και κατάλληλα προετοιμασμένος. Η φωνή του Αδόλφου Χίτλερ ήταν – σύμφωνα τουλάχιστον με τα φιλμ που γυρίστηκαν την εποχή που βρισκόταν στην ηγεσία της ναζιστικής Γερμανίας – πολύ χαρακτηριστική, με ένταση και θεατρικότητα.

Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν η πραγματική του. Στο φως της δημοσιότητας έφερε το War History On Line μία ηχογραφημένη συνομιλία του.

Η ηχογράφηση έγινε εν αγνοία του το 1942 κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον μετέπειτα πρόεδρο της Φινλανδίας και τότε αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ. Οι δύο άνδρες, συναντήθηκαν σε ένα βαγόνι του προσωπικού τραίνου του Στρατάρχη ο οποίος παρέθεσε στον Χίτλερ και σε άλλους επίσημους καλεσμένους ένα μυστικό γεύμα.

Τη στιγμή όμως που ο Χίτλερ χαιρετούσε κατά την άφιξή του τον Μάνερχαϊμ και του ευχόταν για τα γενέθλιά του, ο Θορ Ντάμεν, Φιλανδός μηχανικός, ηχογράφησε την 11λεπτη συνομιλία των δύο αντρών.

Κάποια στιγμή έγινε αντιληπτός από άνδρες των SS και απαίτησαν να σταματήσει. Όταν η συνομιλία δόθηκε στη δημοσιότητα και πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τη γνησιότητα της. Ωστόσο, ειδικοί που εξέτασαν το ντοκουμέντο αποφάνθηκαν πως αυτή ήταν όντως η φωνή του Χίτλερ. Ήπια, ήρεμη, χωρίς εντάσεις και κραυγές, κορώνες και άλλα θεατρικά στοιχεία. Ίσως για αυτό δεν ήθελε ποτέ να τον ηχογραφούν χωρίς να έχει δώσει άδεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ