ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: «Παγώνει» η παραίτηση Ρέντσι

Δημοψήφισμα Ιταλία: «Παγώνει» η παραίτηση Ρέντσι
REUTERS/Alessandro Bianchi

Μετά από αίτημα του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέτζο Ματαρέλα, φαίνεται πως τελικά «παγώνει» έστω και προσωρινά η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

 

Ο Σέρτζο Ματαρέλα στη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό ζήτησε μέχρι να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο του.

Σύμφωνα με τις ιταλικές προεδρικές πηγές, ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ματαρέλα πως δεν μπορεί πλέον να μείνει στην εξουσία για να του απαντήσει εκείνος πως θα πρέπει να παραμείνει μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου.

Ο Ματαρέλα διευκρίνισε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο, ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός επέστρεψε στο κυβερνητικό μέγαρο για να συνομιλήσει με τους υπουργούς του.

Σημειώνεται ότι το «όχι» συγκέντρωσε το 60% και το «ναι» το 40%. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Ρέντσι, στο διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ. «Εγώ έχασα. Και το λέω δυνατά: έκανα ότι μπορούσα, αλλά μετά την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη αλλά έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου. Με δυσκολία βέβαια το παραδέχομαι γιατί είμαι άνθρωπος, όχι μηχανή. Έχω έναν κόμπο στον λαιμό.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ