ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Απελπισμένη έκκληση για τους αμάχους

Χαλέπι: Απελπισμένη έκκληση για τους αμάχους
Reuters

Ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται λίγο πριν από την ανακατάληψή του Χαλεπίου, οι τελευταίοι επιζώντες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «μια πραγματική κόλαση». Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, απευθύνει έκκληση να απομακρυνθούν ταχέως οι άμαχοι.

Πτώματα στους δρόμους, ανελέητοι βομβαρδισμοί, θηριωδίες...

«Το Χαλέπι βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης: περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δρ. Φρανσουάζ Σιβινιόν, που έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μαζί με τους εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ένωσης οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Περίθαλψης της Γαλλίας.

2016 12 12T171705Z 393026769 RC197A4E3D30 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO copy

«Οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι, ο στρατός και οι σύμμαχοί του πηγαίνουν στα σπίτια στο Χαλέπι και σκοτώνουν, τα πτώματα κείτονται στους δρόμους εδώ και πολλές ημέρες» και «82 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ, μεταξύ αυτών 11 γυναίκες και 13 παιδιά», περιέγραψε η γιατρός, βασιζόμενη στις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στο πεδίο.

Την ώρα μάλιστα που τα συριακά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους προελαύνουν στην πόλη, στη βόρεια Συρία, και ελέγχουν ήδη το 90% του ανατολικού Χαλεπιού, «δεν έχει εφαρμοστεί κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων», κατήγγειλε η πρόεδρος της ΜΚΟ.

Μπροστά σε αυτό το «ανθρωπιστικό δράμα», «είναι απαραίτητο σήμερα οι επιζώντες να διαφύγουν από αυτήν την κόλαση» πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας «την εκκένωση όλων των αμάχων αδιακρίτως ηλικίας, φύλου...».

2016 12 12T172030Z 1539521183 RC1668D5E4A0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Καταγγέλλοντας επιπλέον «την ανευθυνότητα της διεθνούς κοινότητας», η Σιβινιόν δήλωσε ότι παρά την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και της συνθήκης της Γενεύης (...) έχουμε πλέον την εντύπωση ότι η Συρία έχει εγκαταλειφθεί από εκείνους που διακηρύσσουν την Δημοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ