ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία 18άχρονης στη Γερμανία: Υποψίες για ταύτιση με δράστη απόπειρας φόνου στην Κέρκυρα

Δολοφονία 18άχρονης στη Γερμανία: Υποψίες για ταύτιση με δράστη απόπειρας φόνου στην Κέρκυρα
REUTERS/Hannibal Hanschke

Συγκλονίζει τη Γερμανία η τροπή που έχει λάβει η υπόθεση της δολοφονίας της 18χρονης φοιτήτριας, Maria L, στο Freiburg πριν από λίγες ημέρες.

Δράστης, ο Αφγανός πρόσφυγας, Hussein K, ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του.

Η υπόθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς το περιοδικό Stern, σε δημοσίευμα του –που όπως υποστηρίζει στηρίζεται σε δικές του έρευνες- αποκαλύπτει πως ο Hussein K. είχε παρελθόν και στην Ελλάδα, αφού φέρεται ως δράστης απόπειρας δολοφονίας 20χρονης φοιτήτριας, το 2013 στην Κέρκυρα.

Στην Κέρκυρα ο Αφγανός στην προσπάθεια του να της αρπάξει την τσάντα έριξε την κοπέλα σε γκρεμό από ύψος 8 μέτρων.

Η φοιτήτρια γλύτωσε με σοβαρά τραύματα, αναγνώρισε το δράστη, ο οποίος και λίγο αργότερα συνελήφθη. Η δίκη του έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Hussein K, βρέθηκε –άγνωστο πως- στη Γερμανία το Νοέμβριο του 2015 και δηλώθηκε ως ασυνόδευτος ανήλικος 16 ετών.

Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα ερωτήματα: αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Stern; Και εάν ναι, πως είναι δυνατόν ο δράστης να καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα και μετά από ένα έτος να βρέθηκε στη Γερμανία;

Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση στα γερμανικά ΜΜΕ και για ακόμη μια φορά η εικόνα της χώρας μας ταλαιπωρείται στο εξωτερικό. Πριν λίγο έγινε γνωστό πως η Εισαγγελία του Freiburg ζήτησε δικαστική συνδρομή από την Εισαγγελία της Κέρκυρας ώστε να διαπιστωθεί εάν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας στην Κέρκυρα είναι ο ίδιος με τον Husein K, που βρέθηκε στη Γερμανία.

Η εφημερίδα Bild προχώρησε ακόμη παραπέρα και επικοινώνησε με τη δικηγόρο του δράστη στην Κέρκυρα, Μαρία Ελένη Νικολοπούλου. Της έδειξε την φωτογραφία του Hussein K και αυτή τον αναγνώρισε ως πελάτη της στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται –εάν τελικά αποδειχθούν-να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο που επανεξετάζεται η επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ