ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανίδα υπουργός που αρνήθηκε να φορέσει αμπάγια στην Σαουδική Αραβία

Η γερμανίδα υπουργός που αρνήθηκε να φορέσει αμπάγια στην Σαουδική Αραβία
REUTERS/Hamad I Mohammed

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να φορέσει την παραδοσιακή αμπάγια κατά την διάρκεια του ταξιδιού της στην Σαουδική Αραβία.

Η πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατικών είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός άμυνας στην ιστορία της χώρας. Ταξίδεψε στην χώρα και πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση στο Ριάντ με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ.

«Φυσικά σέβομαι τα ήθη και έθιμα κάθε χώρας», είπε η κυρία Leyen, σύμφωνα με την Bild.

«Προσπαθώ να ακολουθήσω τέτοιους κανόνες. Αλλά για μένα υπάρχουν όρια στον τρόπο που προσαρμόζομαι σε κάθε χώρα». «Δεν φοράω μαντίλα και φοράω παντελόνια».

germa

«Καμία γυναίκα στην αποστολή μου δεν χρειάζεται να φορέσει αμπάγια. Η δυνατότητα να επιλέγεις τα δικά σου ρούχα είναι δικαίωμα γυναικών και αντρών».

(REUTERS/Hamad I Mohammed)

«Με ενοχλεί όταν γυναίκες που ταξιδεύουν με γυναίκες πιέζονται να φορέσουν την αμπάγια».

Στις φωτογραφίες από την συνάντηση η υπουργός εμφανίζεται να φορά σκούρο μπλε κοστούμι και τα κοντά ξανθά μαλλιά της είναι ακάλυπτα.

Η γερμανική πρεσβεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μοίρασε το απαραίτητο ένδυμα μετά την έλευση της 58χρονης Leyen και της αποστολής της.

Η κίνηση της ακολούθησε το αίτημα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για κατάργηση της μπούργκα.

Φωνές στα social media έκαναν λόγο για προσβολή στην Σαουδική Αραβία, αλλά η απόφαση της γενικότερα προκάλεσε ελάχιστα σχόλια.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, η Χίλαρι Κλίντον και η Κοντολίζα Ράις είναι μερικές από τις κυρίες που στο παρελθόν έχουν κάνει το ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ