Πολωνία: Διαδηλωτές εγκλώβισαν βουλευτές στο Κοινοβούλιο (pics&vid)
Πηγή: Reuters

Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν όλες τις εξόδους του κτιρίου του κοινοβουλίου της Πολωνίας, έπειτα από τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραβίαση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από το κοινοβούλιο και φώναζαν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν υπό αποκλεισμό και καλούσαν τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να βγει έξω και να τεθεί ενώπιον τους.

«Σύνταγμα», «Ελεύθερα Μέσα ενημέρωσης», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στους διαδηλωτές για να τους υποστηρίξουν.

p2

(Πηγή: Reuters)

Η αστυνομία κάλεσε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τους διαδηλωτές να διασκορπιστούν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τους απομακρύνει δια της βίας. Μερικοί βουλευτές επιχείρησαν να φύγουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τα οχήματα τους, αλλά εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα Μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

p3

(Πηγή: Reuters)

 

Tην Παρασκευή βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το βήμα του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο της κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση Μέσων ενημέρωσης σε μαγνητοσκόπηση συνεδριάσεων του πολωνικού κοινοβουλίου.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της βουλής κρατώντας ένα πλακάτ που ανέγραφε «ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης» και ο πρόεδρος της Βουλής, που προέρχεται από το PiS, αποφάσισε τον αποκλεισμό του βουλευτή από την συζήτηση και την ψηφοφορία.

2016 12 16T165116Z 255281535 LR1ECCG1AT3SO RTRMADP 3 POLAND MEDIA

(Πηγή: Reuters)

Τότε άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στο βήμα μαζί με τον βουλευτή, φωνάζοντας «ελεύθερα Μέσα ενημέρωσης» και «καμία λογοκρισία».

2016 12 16T201824Z 413237813 RC155F8EF820 RTRMADP 3 POLAND MEDIA

(Πηγή: Reuters)

Καθώς η κατάληψη του βήματος της βουλής συνεχίστηκε, ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι βουλευτές που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Οι κανονισμοί που προτείνει η Κάτω Βουλή της Πολωνίας, θα απαγορεύουν σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης να μαγνητοσκοπούν συνεδριάσεις της βουλής, εκτός από πέντε επιλεγμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου. Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε επίσης