ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Έκαψαν λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους (pics&vid)

Χαλέπι: Έκαψαν λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους (pics&vid)
REUTERS/ SANA

Επεισοδιακά εξελίσσεται η επιχείρηση μεταφοράς με λεωφορεία ανταρτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι, ενώ παρόμοιο είναι και το σκηνικό με την απομάκρυνση των αμάχων. Ουδείς γνωρίζει στο πολύπαθο Χαλέπι τι ακριβώς συμβαίνει με βεβαιότητα. 

“Ένοπλοι τρομοκράτες” επιτέθηκαν σε πέντε λεωφορεία, που πήγαν να παραλάβουν αρρώστους και τραυματισμένους από τα περικυκλωμένα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια. Οι τρομοκράτες στη συνέχεια, πυρπόλησαν τα λεωφορεία και τα κατέστρεψαν, όπως μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας.

Τα λεωφορεία είχαν αρχίσει να εισέρχονται στις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC), αλλά και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

2016 12 18T142909Z 366177215 RC1F1BDC1700 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA IDLIB

ΠΗΓΗ: REUTERS/ AMMAR ABDULLAH

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ απαιτούν να επιτραπεί η έξοδος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα πολιορκημένα αυτά χωριά, σε αντάλλαγμα για την έξοδο των ανταρτών και των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.

Έπειτα από τη νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών για την απομάκρυνση ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή, περίπου 1.200 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τα δύο χωριά, ενώ ίδιος αριθμός ανθρώπων θα απομακρυνθεί από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου.

2016 12 18T135906Z 316095811 RC1B3D8FD1D0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA IDLIB

ΠΗΓΗ: REUTERS/ AMMAR ABDULLAH

Μόλις οι άνθρωποι που απομακρύνονται από τα χωριά φτάσουν με ασφάλεια σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, τότε, θα επιτραπεί η αποχώρηση μαχητών από το Χαλέπι, ενώ η αποχώρηση μελών των οικογενειών τους, θα γίνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα δύο χωριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ