ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Τι προκάλεσε την τραγωδία, «μάχη» για την ανάσυρση πτωμάτων

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Τι προκάλεσε την τραγωδία, «μάχη» για την ανάσυρση πτωμάτων
REUTERS/Maxim Shemetov

Στο πένθος έχει βυθίσει την Ρωσία η αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα, όταν ένα αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι.

Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών έχουν διπλό στόχο: αφενός να προσδιορίσουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την συντριβή του αεροσκάφους και αφετέρου στο να καταφέρουν να ανασύρουν τα πτώματα όλων των επιβαινόντων που όπως φαίνεται έχουν εγκλωβιστεί στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ έφτασε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή, με το ενδεχόμενο να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση να έχει αποκλειστεί. Στον Σοκόλοφ έχει ανατεθεί η προεδρία της επιτροπής που συγκροτήθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή σε λάθος του κυβερνήτη.

2016 12 25T135443Z 870174838 LR1ECCP12MWX3 RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

Πηγή: REUTERS/Maxim Shemetov

Νωρίτερα πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε τονίσει ότι ο πιλότος Ρομάν Βολκόφ ήταν πολύ έμπειρος και είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, το Tupolev-154, με 93 επιβαίνοντες, οι οκτώ εκ των οποίων ήταν μέλη του πληρώματος, χάθηκε από τα ραντάρ μόλις δύο λεπτά μετά από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές δεν υπάρχουν επιζώντες, με τις έρευνες στο σημείο που βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια, περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από την ακτή να συνεχίζονται, προκειμένου να ανασυρθούν τα πτώματα όλων των επιβαινόντων στο μοιραίο αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τα άψυχα κορμιά 10 εκ των επιβαινόντων, με τις αρχές να εκτιμούν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Ria Novosti, ότι τα πτώματα των περισσοτέρων πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων.

2016 12 25T112509Z 510067242 LR1ECCP0VPMWJ RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

Πηγή: REUTERS/Yevgeny Reutov

Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το "χτένισμα" των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους Τουπόλιεφ 154 που έπεσε στις 5.27 τα χαράματα δύο χιλιόμετρα μακρά από τις ακτές του Σότσι, στη Μαύρη θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων θα συνεχιστούν σε 24ωρη βάση αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, τα ελικόπτερα, τα drones και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, αλλά και τα δεκάδες καράβια του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.

Μέχρι τις 17.00 ώρα Μόσχας είχαν ανασυρθεί 10 πτώματα, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση, ενώ εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν, εκτός των άλλων και τα δυο "μαύρα κουτιά" του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.

2016 12 25T162520Z 148035136 RC11AE3ABFE0 RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

Πηγή: REUTERS/Vasily Fedosenko

Στη Ρωσία η 26η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του στο μουσικό φωτό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα του βορρά , την Αγία Πετρούπολη .

Πόνος, είναι η λέξη που εκφράζει το σύνολο της ρωσικής κοινωνίας από τη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν. Καταρχήν, για τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες - χορευτές του συγκροτήματος "Αλεξάντροφ", που ανάλογο δεν υπάρχει στο κόσμο.

Παντού όπου παρουσιάστηκε στη διάρκεια των 90 χρόνων της ύπαρξής του, προκαλούσε ρίγη ενθουσιασμού, ακόμα και σε χώρες με βαθιά αντισοβιετική - αντιρωσική κατεύθυνση, χαρακτηρίζονταν ως το βαρύ "πυροβολικό" της προώθησης της ρωσικής συμπάθειας στον κόσμο. Χάθηκε το 90% του βασικού κορμού του συγκροτήματος, το οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν μερικούς μήνες στη Συρία, ενώ αξέχαστη θα μείνει και η εμφάνισή τους στην Ελλάδα, όπου και τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη.

2016 12 25T105108Z 355094777 LR1ECCP0U4WWB RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

Πηγή: REUTERS/Stringer/File Photo

Η "Ντόκτορ Λίζα", η γυναίκα - γιατρός, επικεφαλής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, "Δίκαιη βοήθεια", είχε επισκεφθεί τη Λαττάκεια πριν από δυο μήνες, είδε τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, υποσχέθηκε να το συγκεντρώσει και να επανέλθει.

Τώρα, παραμονές εορτών πετούσε ξανά για να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Πριν τρεις βδομάδες, στο Κρεμλίνο, για την προσφορά της τιμήθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν με μετάλλιο. Τότε είχε αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πετάνε στις εμπόλεμες περιοχές, δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω.

2016 12 25T110146Z 555744336 LR1ECCP0UMNWD RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

Πηγή: Sputnik/Alexei Nikolskyi/Kremlin via REUTERS/File Photo

Επίσης, τρία τηλεοπτικά συνεργεία, του ΝΤΒ, του καναλιού Ζβεζντά και του πρώτου παν - ρωσικού, εννέα νέοι άνθρωποι, πήγαιναν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν εκεί τους προηγούμενους μήνες.

Τέλος, μια ομάδα αξιωματικών της ρωσικής αεροπορίας πετούσε για υπηρεσιακούς λόγους στη Συρία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τη στιγμή που έγινε γνωστό το αεροπορικό δυστύχημα δέχεται καταιγισμό συλλυπητήριων μηνυμάτων από ηγέτες άλλων χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι μεταξύ των ηγετών που έχει ήδη εκφράσει τη λύπη τους στον Ρώσο πρόεδρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ