ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: Πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
REUTERS/ JONATHAN ERNST

Περισσότερες από τριάντα αμερικανικές υπηρεσίες εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας για την τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία θα είναι πρωτοφανή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μεγάλων διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται ότι θα φτάσουν περίπου ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υπηρεσίες προβληματίζονται για το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ ομάδων Αμερικανών ψηφοφόρων που εξακολουθούν να παραμένουν διχασμένοι μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου.

Η αρμόδια υπηρεσία (the National Park Service) που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση περιοχών δημόσιας πρόσβασης στην Ουάσιγκτον, έχει δεχτεί ήδη 23 αιτήσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων υπέρ ή κατά της άσκησης της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, κατά τις προηγούμενες τελετές ανάληψης προεδρικών καθηκόντων, η υπηρεσία λάμβανε αιτήματα τα οποία ήταν μετρημένα στα δάκτυλα των χεριών.

Το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει το σύστημα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ουάσιγκτον, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, λειτουργεί ήδη στα όρια της αντοχής του.

Ανησυχίες είχαν εκφραστεί και για τη δεύτερη ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους του νεώτερου το 2005, που ήταν η πρώτη μετά τα πολλαπλά τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αλλά και το 2009, που έγινε η μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας των ΗΠΑ στον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο Αφροαμερικανό που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ