ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Βερολίνο: Συνελήφθη ύποπτος συνεργάτης του Άνις Άμρι

Επίθεση Βερολίνο: Συνελήφθη ύποπτος συνεργάτης του Άνις Άμρι
REUTERS/Fabrizio Bensch

Έναν «φίλο» του Άνις Άμρι, του Τυνήσιου που φέρεται να ήταν ο δράστης της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου συνέλαβαν την Τετάρτη οι γερμανικές αρχές.

Η γερμανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ένας Τυνήσιος 40 ετών, ο οποίος φέρεται ότι ήταν σε επαφή με τον Άνις Άμρι, συνελήφθη σήμερα στο Βερολίνο. «Ο εκλιπών Άνις Άμρι είχε αποθηκεύσει στο κινητό τηλέφωνό του τον αριθμό αυτού του Τυνήσιου πολίτη ηλικίας 40 ετών. Οι έρευνες μας επιτρέπουν να σκεφθούμε ότι μπορεί να συνδέεται με την επίθεση», ανέφερε η αρμόδια ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών για την επίθεση στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, συνεχίζονται, ενώ έχουν επεκταθεί και στην Ολλανδία, καθώς ο Άμρι φέρεται να πέρασε στη Γαλλία από ολλανδικό έδαφος.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας, σύμφωνα με το Reuters, σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Άμρι βρέθηκε σε πόλεις της ανατολικής Ολλανδίας, καθώς υπάρχουν μόνον «ενδείξεις» ενδεχόμενης διέλευσής του από την συγκεκριμένη χώρα.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, επιβεβαίωσαν ότι ο 24χρονος Τυνήσιος «ταξίδεψε τη νύχτα της 21ης προς 22α Δεκεμβρίου με αυτοκίνητο από τον οδικό σταθμό Ναϊμέχεν», μια πόλη της Ολλανδίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το Άμστερνταμ, «έως τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν-Παρτ-Ντιέ» στη Γαλλία.

Ο Άνις Άμρι καταγράφηκε στη συνέχεια από τις κάμερες βιντεοεπιτήρησης στις 22 Δεκεμβρίου στον Λιόν-Παρ-Ντιέ. Μετά πήρε το τρένο για το Σαμπερί και τέλος για το Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, όπου σκοτώθηκε τη νύχτα της 22ας προς 23η Δεκεμβρίου στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων ημερών.

Πάνω του βρέθηκαν εισιτήρια τρένου για τη διαδρομή Λιόν-Σαμπερί-Μιλάνο μέσω Τορίνου, που πληρώθηκαν με μετρητά. Επιπλέον, ιταλικές πηγές αναφέρουν ότι πάνω του είχε μια κάρτα SIM από ολλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί κυρίως πώς έφυγε από τη γερμανική πρωτεύουσα μετά το μακελειό για να μεταβεί στην Ολλανδία, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας όλης της χώρας.

Οι γερμανικές αρχές ψάχνουν για ενδεχόμενους συνεργούς, ενώ τρεις άνθρωποι που πρόσκεινται στον φερόμενο ως δράστη, μεταξύ των οποίων ο ανιψιός του, ανακρίθηκαν το Σάββατο στην Τυνησία. Προτεραιότητα των Γερμανών ανακριτών είναι να μάθουν αν ένα δίκτυο υποστήριξης συνέβαλε στην προετοιμασία της επίθεσης με το φορτηγό, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, και στη διαφυγή του υπόπτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ